Hlavní obsah

Informace o letech z Ruzyně už lze dostat i esemeskami

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podrobné informace o letech z Ruzyně už lze získávat i prostřednictvím esemesek. Umožňuje to nová služba SMS, kterou zavedl státní podnik Letiště Praha.

Článek

"Službu jistě uvítají nejen samotní cestující, ale i jejich blízcí, kteří je na letiště odvážejí či pro ně jedou. Postup je velmi jednoduchý. Zájemce napíše textovou zprávu ve tvaru LET, poté číslo konkrétního letu, a odešle ji na číslo 9000609. Obratem mu přijde esemeska s informacemi o letu. Za jednu takovou SMS se včetně DPH účtuje devět korun," sdělila Právu mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková.

A jaké informace bude možné tímto způsobem získat? Termín a hodinu plánového i předpokládaného odletu či příletu, destinaci, odkud či kam dané letadlo směřuje, příslušný terminál a typ letadla.

K většímu komfortu cestujících by v Ruzyni brzy měly přispět i samoodbavovací kiosky. V odletových halách obou terminálů jich už bylo rozmístěno sedm, a osmý bude ve zvláštní místnosti. Na dotaz, kdy kiosky začnou cestujícím sloužit, odpověděla Sedláčková: "S největší pravděpodobností letos v září. Stále ještě o tom jednáme s jednotlivými leteckými společnostmi."

Samoobslužné kiosky jsou totiž určeny pro cestující těch aerolinek, které budou mít odbavovací systém uzpůsoben právě pro tato zařízení. Primárně pak pro business cestující bez zavazadel, jimž umožní komfortnější samoodbavení.

ČSA mezi aerolinkami s nejmenším zpožděním

Mezinárodní letiště v Praze-Ruzyni odbavilo za letošní první pololetí 5,118 miliónu cestujících, o 5,4 procenta více než za stejné loňské období. Ze 48 procent se na počtu odbavených podílely České aerolinie (ČSA).

Podle hodnocení pravidelnosti letového provozu, které provádí Asociace evropských leteckých dopravců (AEA), postoupily ČSA v odletech na čas na čtvrté místo mezi pětadvaceti evropskými leteckými společnostmi.

"Osmdesát procent všech odletů ČSA na pravidelných linkách je uskutečněno načas. To znamená, že nemají delší než patnáctiminutové zpoždění. Je to výsledek o 10 procent lepší, než činí průměr všech dopravců sdružených v AEA," uvedla mluvčí ČSA Jana Víšková.

Celkem z Ruzyně létá už 57 leteckých společností do 118 destinací. Další pravidelné linky přibudou na podzim. Například nízkonákladový dopravce EasyJet včera oznámil, že koncem října zahájí lety mezi Prahou a Ženevou. Cena zpáteční letenky bude začínat od 1260 korun plus letištní poplatky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám