Hlavní obsah

Inflaci v září zbrzdily slevy v dopravě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. Zlevnila doprava po zavedení slev na vlaky a autobusy. Dál zdražují potraviny a bydlení, informoval v úterý ČSÚ.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny dopravních služeb v září klesly o 7,2 procenta. „Na tento vývoj měly výrazný vliv nově zavedené celostátní slevy jízdného v autobusové a železniční dopravě,” uvedli statistici. Slevy začaly platit právě k začátku září.

Proti loňsku nicméně nadále zdražují pohonné hmoty, výdaje na bydlení a potraviny. Z těch meziročně nejvíce zdražila například vejce, o 16,4 procenta, a zelenina, o 13,4 procenta.

Naopak mírně zlevnila móda a obuv, telekomunikační služby a z oblasti bydlení klesly ceny zemního plynu o 0,8 procenta.

Inflace zrychlí začátkem roku

Zajímavý byl tentokrát meziměsíční vývoj cen. V září oproti srpnu klesly o 0,3 procenta, což byl největší meziměsíční pokles cen od listopadu 2015.

„K meziměsíčnímu poklesu inflace významně přispěly především levnější dovolené, což je tradiční obrázek konce letní sezóny,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Ekonomové odhadují, že inflace výrazněji zrychlí na začátku příštího roku. „Zaslouží se o to ceny energií, zejména elektřiny. Její cena na burzách totiž strmě roste a distributoři ji tak pro příští rok kupují za mnohem vyšší ceny než vloni,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám