Hlavní obsah

Inflace v Polsku vzrostla na 18,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Polsku v únoru vzrostla na 18,4 procenta z lednové hodnoty 16,6 procenta. Ve středu to oznámil polský statistický úřad. Guvernér polské centrální banky Adam Glapiński uvedl, že navzdory pokračujícímu růstu spotřebitelských cen je další zvýšení úrokových sazeb nepravděpodobné. Základní úrok je v Polsku na 6,75 procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Meziměsíčně se ceny v únoru zvýšily o 1,2 procenta po meziměsíčním růstu o 2,5 procenta v lednu. Statistický úřad zároveň zpřesnil data za leden - původně uváděl, že míra inflace činila 17,2 procenta a že ceny se meziměsíčně zvýšily o 2,4 procenta.

Ekonomové s růstem inflace počítali, nejprve ale jen zhruba na 17,5 procenta. Až v minulých dnech odhady zvyšovali a v anketě agentury PAP předpovídali růst inflace až na 18,7 procenta.

„Když vezmeme v úvahu výsledky inflační projekce, dalo by se říct, že zvýšení úroků je do budoucna čím dál méně pravděpodobné,“ napsal šéf centrální banky v dopise účastníkům bankovního fóra, které ve středu začalo ve Varšavě. Glapiński ale dodal, že o začátku případného snižování úrokových sazeb je zatím předčasné hovořit.

Polská centrální banka minulý týden zveřejnila výhled inflace na další roky. Na letošní rok počítá s průměrnou inflací 11,9 procenta, v roce příštím 5,7 procenta a v roce 2025 pak s hodnotou 3,5 procenta.

Polsko má tak nyní vyšší inflaci než Česká republika, kde za únor klesla na 16,7 z lednových 17,5 procenta. Česká národní banka (ČNB) drží svou základní úrokovou sazbu od loňského léta na sedmi procentech a s inflací bojuje také devizovými intervencemi, které posilují kurz koruny, a tím zlevňují dovoz.

Inflace zpomalila

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám