Hlavní obsah

Inflace v Německu výrazně zpomalila, dostala se na 2,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Německu v lednu výrazně zpomalila, z prosincové hodnoty 3,7 procenta se dostala na 2,9 procenta. Ve středu to v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Podle metodiky výpočtu Evropské unie se inflace v Německu snížila na 3,1 procenta z prosincového tempa 3,8 procenta.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Regál se zbožím lákající na slevu v supermarketu v Berlíně (ilustrační foto)

Článek

„I přes odstranění limitů na ceny energií a ceny fosilních paliv, jako jsou pohonné hmoty, topný olej a zemní plyn, a zvýšení poplatků za emise CO2 (oxidu uhličitého) byly energie v lednu o 2,8 procenta nižší než ve stejném období loňského roku,“ uvedl statistický úřad.

Ten také poznamenal, že sice nadále slábne tempo růstu cen potravin, stále je ale s meziročním růstem o 3,8 procenta větší než obecná míra zdražování.

Inflace v Německu za celý loňský rok činila 5,9 procenta, v přepočtu podle unijní metodiky to bylo šest procent. Ekonomický institut Ifo předpokládá, že meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v letošním roce zpomalí na 1,9 procenta, čímž by se inflace dostala ke dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB).

Data o lednové inflaci v České republice zveřejní Český statistický úřad 15. února. V prosinci růst spotřebitelských cen meziročně dosáhl 6,9 procenta.

Česko doplatilo na drahotu pádem do recese

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám