Hlavní obsah

Inflace v Maďarsku klesla nejníže za téměř tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v únoru zpomalil na 3,7 procenta z 3,8 procenta v předchozím měsíci. Inflace se tak nachází na nejnižší úrovni za téměř tři roky, vyplývá z páteční zprávy maďarského statistického úřadu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že inflace opět zrychlí a dostane se na čtyři procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Inflace v Maďarsku nepřetržitě klesá od loňského ledna, kdy se vyšplhala na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Vzhledem k tomu, že v únoru pokračovala v poklesu, mohla by maďarská centrální banka tento měsíc přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb.

V únoru centrální banka snížila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na devět procent. Ke snížení základní sazby tak přikročila už popáté za sebou. Úrokové sazby v Maďarsku nicméně nadále zůstávají nejvyšší v Evropské unii.

Maďarská ekonomika se nyní zotavuje z recese, do které se dostala v důsledku vysoké inflace. Domácí poptávka nicméně zůstává slabá, takže hospodářské oživení je podle analytiků zatím křehké.

Maďarské ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že „inflace se zhroutila“ a že je potřeba zaměřit pozornost na hospodářský růst a na obnovu spotřeby domácností.

V České republice inflace v lednu klesla na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Údaje o únorovém vývoji spotřebitelských cen zveřejní Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí. Česká národní banka (ČNB) v únoru snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta.

Inflace v Turecku dál roste, v únoru přesáhla 67 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám