Hlavní obsah

Inflace v Itálii byla v červnu nejnižší za 14 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Spotřebitelské ceny v Itálii se v červnu zvýšily meziročně o 6,7 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo z květnových osmi procent a bylo nejnižší za 14 měsíců díky slabšímu růstu cen energií a levnějším nákladům na dopravu. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil italský statistický úřad.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Italská premiérka Giorgia Meloniová

Článek

Údaje z třetí největší ekonomiky eurozóny naznačují, že by cenové tlaky v regionu mohly slábnout. Inflace v Itálii však nadále zůstává výrazně nad cílem Evropské centrální banky, která usiluje o to, aby inflace činila dvě procenta. Šéfka ECB Christine Lagardeová v úterý naznačila, že banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb v eurozóně.

Vyhlídka na další zpřísňování měnové politiky však vyvolala okamžitou kritiku dvou italských vicepremiérů. Nejostřejší byl Matteo Salvini, který řekl, že politika ECB je „nesmyslná a nebezpečná“. Ve středu se ke kritice přidala i sama italská premiérka Giorgia Meloniová, která označila kroky centrální banky za „zjednodušující“.

Výroky nejvyšších představitelů Itálie naznačují, v jakém rozpoložení nyní země je. Přetrvávající vysoké ceny základních potravin, jako těstovin, rajčat a olivového oleje, jsou pro vládu, která pomalu ukončuje opatření na pomoc rodinám a podnikům zasaženým energetickou krizí, stále problémem.

Vyšší výpůjční náklady, které mají omezit inflaci, zatěžují napjaté veřejné finance země, což poškozuje spotřebitele jako dlužníky i daňové poplatníky a současně má negativní dopad na hospodářský růst. Hlavní italská podnikatelská asociace začátkem týdne varovala, že ekonomika vykazuje známky slábnutí dynamiky, upozornila agentura Bloomberg.

Inflace v EU v květnu klesla na 7,1 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám