Hlavní obsah

Inflace v eurozóně v červenci klesla na 5,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace v eurozóně pokračuje v sestupném trendu. V červenci meziročně klesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta. V pondělí to ve svém rychlém odhadu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ke snížení růstu spotřebitelských cen pomohly zejména klesající ceny energií. Drahé naopak zůstávají potraviny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Červencový pokles inflace je uklidňujícím znamením pro Evropskou centrální banku (ECB), která minulý týden opět zvýšila základní úrokovou sazbu, a to už na 4,25 procenta. ECB nyní zvažuje, že se zvyšováním sazeb už skončí, uvedla agentura Reuters.

V oddíle potravin, nealkoholických nápojů a tabáku ceny meziročně stouply o 10,8 procenta (v červnu to bylo dokonce 11,6 %), zatímco u cen energií došlo k poklesu o 6,1 procenta.

Meziročně vzrostly také ceny za služby, a to z červnových 5,4 procenta na 5,6 procenta. Pravděpodobně to je dáno růstem nominálních mezd a větší touhou utrácet za cestování a zábavu po koronavirové pandemii.

Z dvaceti zemí eurozóny má nejvyšší červencovou inflaci Slovensko, kde činila 10,2 procenta. Snížila se tak z červnové hodnoty 11,3 procenta. Slovensko je zároveň jedinou zemí eurozóny, která má dvoucifernou inflaci. Výrazně nižší už je inflace také v pobaltských zemích, kde loni patřila k nejvyšším ze zemí platících eurem.

Nejnižší inflaci v eurozóně měla v červenci Belgie, a to 1,6 procenta. Míra inflace v Lucembursku činila dvě procenta a trojici zemí s nejnižší inflací uzavírá Španělsko s 2,1 procenty.

ECB zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,25 procenta

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám