Hlavní obsah

Inflace v eurozóně stoupla na 2,2 procenta. Je nejvýše od roku 2012

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v říjnu zrychlil na 2,2 procenta ze zářijových 2,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od roku 2012. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve středu zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj inflace v eurozóně

Článek

Na říjnovém růstu spotřebitelských cen v eurozóně se opět velkou měrou podílela energie, která zdražila o 10,6 procenta. Ceny potravin, alkoholu a tabáku se zvýšily o 2,2 procenta, jejich růst tak zpomalil ze zářijových 2,6 procenta.

Údaje podle agentury Reuters podporují záměr Evropské centrální banky (ECB) ukončit letos nákupy dluhopisů.

ECB usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se již delší dobu snaží inflaci i hospodářský růst podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden však potvrdila, že je připravena tyto nákupy v letošním roce ukončit. Úrokové sazby nicméně hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku.

Statistika neuvádí inflaci v jednotlivých zemích. ČSÚ naposledy zveřejnil čísla o inflaci za září, kdy meziroční růst spotřebitelských cen v Česku zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Inflace v Turecku se přehoupla přes 24 procent

Strmý pád turecké liry se projevil v míře inflace této země, která je nejvyšší za posledních 15 let. Spotřebitelské ceny v září stouply meziročně o 24,52...

Výběr článků

Načítám