Hlavní obsah

Inflace na Slovensku zrychlila, vyrovnala dlouhodobé maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace na Slovensku v únoru zrychlila tempo růstu na 15,4 procenta z lednových 15,2 procenta. Vrátila se tak na úroveň z loňského listopadu a prosince, kdy byla na více než 22letém maximu. Údaje o vývoji spotřebitelských cen ve středu poskytl slovenský statistický úřad. V České republice tempo meziročního růstu spotřebitelských cen zpomalilo na 16,7 procenta ze 17,5 procenta v lednu.

Foto: Envato elements

Nakupování

Článek

Největší vliv na inflaci měly na Slovensku i nadále rostoucí ceny potravin spolu se zvyšováním nákladů na bydlení včetně energií. Obě položky mají dohromady největší, téměř poloviční podíl na výdajích slovenských domácností.

Potraviny byly na Slovensku v únoru stejně jako v lednu meziročně dražší o 28,6 procenta. Zdražily zejména mléko, sýry a vejce, dále chléb a obilniny, stejně jako maso.

Ceny zeleniny stouply o čtvrtinu a nealkoholických nápojů o pětinu.

Meziroční růst cen výrobců v únoru zpomalil

Ekonomika

Bydlení a energie zdražily o 14,3 procenta, což je přibližně stejným tempem jako v prvním letošním měsíci. Regulované ceny elektřiny, tepla či zemního plynu pro domácnosti díky opatřením vlády a energetického regulačního úřadu letos v zemi stouply výrazně méně, než by byl jejich nárůst při plném promítnutí vývoje na burzách.

V únoru proti lednu spotřebitelské ceny stouply o 1,1 procenta po meziměsíčním nárůstu o 2,6 procenta v prvním letošním měsíci.

Slovenská centrální banka ve své prosincové prognóze odhadla, že inflace na Slovensku letos zpomalí tempo růstu, nadále by ale měla dvouciferná. Ministerstvo financí v únoru odhadlo, že průměrná míra inflace letos zvolní tempo na 9,8 procenta z 12,8 procenta loni.

Inflace zpomalila

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám