Hlavní obsah

Inflace na Slovensku v dubnu zpomalila na 13,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v dubnu zpomalilo na 13,8 procenta ze 14,8 procenta v březnu. Spotřebitelské ceny tak rostly nejpomaleji od loňského léta, informoval v pondělí slovenský statistický úřad. V České republice meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 12,7 procenta z březnových 15 procent.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku v dubnu proti loňsku zvolnil růst cen také ve dvou hlavních kategoriích, které mají největší vliv na inflaci. Bydlení a energie zdražily o 12,3 procenta po březnovém růstu o 13,6 procenta. Ceny potravin stouply meziročně o 26,1 procenta, v březnu se zvýšily o 29 procent.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v dubnu stouply o 0,6 procenta po březnovém růstu o 1,2 procenta. Potraviny zdražily proti březnu už jen o 0,3 procenta, což byl nejnižší meziměsíční nárůst od podzimu roku 2021.

Loni v listopadu a prosinci, stejně jako v letošním únoru, meziroční míra inflace na Slovensku dosáhla shodně 15,4 procenta. Byla tak na více než 22letém maximu.

Slovenská centrální banka (NBS) ve své březnové prognóze odhadla, že inflace na Slovensku v letošním roce zpomalí tempo, nadále by ale měla být dvouciferná. Loni spotřebitelské ceny v zemi stouply o 12,8 procenta, nejvíce od roku 1993.

Inflace zpomalila na 12,7 procenta, potraviny dokonce zlevnily

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám