Hlavní obsah

Inflace je mizivá, rychle rostou jen ceny potravin

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen navzdory listopadové intervenci České národní banky (ČNB) zamrzl těsně nad nulou. V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v lednu vzrostly pouze o 0,2 procenta, což je nejpomalejší růst od října 2009. Ve srovnání s předchozím měsícem pak ceny stouply jen o 0,1 procenta, což je dokonce nejnižší meziměsíční přírůstek cen od roku 1993. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvody velmi slabého růstu spočívají v poklesu cen elektřiny, stejně jako ve zrušení regulačního poplatku za pobyt v nemocnici od letošního roku. Výjimkou byly potraviny a nápoje, z nichž některé zdražily i dvouciferně. To se týká například mléčných výrobků nebo zeleniny. Ke zdražení došlo i u tabákových produktů a alkoholu.

„Prakticky jen díky cenám potravin se ekonomika nedostala do deflace,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Pokračuje tak situace z loňského roku, kdy při celkově nízké inflaci výrazně rostly ceny potravin a nápojů.

ČNB přitom v lednu počítala s meziročním růstem cen o 0,4 procenta. „Vzhledem k tomu, že je lednová inflace nižší, než je cíl České národní banky, jeví se zatím její listopadová intervence jako neefektivní,“ informoval Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu. Pro domácnosti se podle něj situace nemění, když ceny jsou relativně stabilní.

Ve hře i další intervence

„Pokud se inflace i v dalších měsících bude nacházet výrazněji pod predikcí ČNB, nelze vyloučit, že centrální banka nejenže neopustí na začátku příštího roku intervenční režim, ale může dokonce začít zvažovat další intervenci,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Jak sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank, ekonomika sice oživuje, ale inflace je utlumená. Analytik Petr Dufek z ČSOB očekává růst inflace až ve druhé polovině roku. „Avšak i tak se bude jen horko těžko dostávat nad hranici jednoho procenta,“ domnívá se Dufek.

Marek Šperlich, ředitel pro strategii společnosti BBI, očekává, že letos Česko dospěje k deflaci. „ČR tak bude ve zvláštní situaci. Náš kurz koruny by vzhledem k deflaci měl sílit, ale to se nemůže dít, protože tomu brání ČNB svými intervencemi. Očekávám paradoxní moment, kdy čeští občané kvůli ČNB budou chudnout oproti zbytku Evropy, i když by tomu mělo být naopak,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám