Hlavní obsah

IKEA zaplatí miliardu rodičům batolete, které v Kalifornii zabila komoda

Novinky, tov
Aktualizováno

Švédský nábytkářský gigant IKEA zaplatí 46 milionů dolarů (1,04 miliardy korun) rodičům chlapce, který zemřel ve dvou letech poté, co na něj spadla komoda Malm tohoto výrobce. Podle právníků jde o dosud nejvyšší vyrovnání za smrt dítěte v USA, informoval o tom server BBC.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Snímky zesnulého chlapce Jozefa Dudeka and komod IKEA na tiskové konferenci právních zástupců rodiny ve Filadelfii.

Článek

Jozef Dudek zemřel ve věku dvou let v květnu 2017 na udušení poté, co jej v domě v Kalifornii zavalila komoda o váze 32 kilogramů. Tento výrobek, komoda Malm, začala IKEA už o rok dříve stahovat z prodeje z bezpečnostních důvodů, poté co zemřely tři jiné děti.

„I když žádné vyrovnání nemůže změnit tragické události, které nás sem přivedly, v zájmu rodiny a všech zúčastněných jsme vděční, že tato soudní pře dospěla k dohodě,“ uvedla mluvčí IKEA. Dodala, že firma bude dál pracovat na velmi důležité problematice bezpečnosti.

Dítě v americké pobočce IKEA našlo v gauči nabitou zbraň a zmáčklo spoušť

Zahraniční

Rodiče zesnulého chlapce Joleen a Craig Dudekovi řekli, že jsou ztrátou syna zničení. „Nikdy nás nenapadlo, že by dvouletý mohl převrátit komodu vysokou jen 76 centimetrů, aby ho zavalila a udusila. Až později jsme se dozvěděli, že měla nestabilní design,“ uvedli.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Rodiče chlapce Joleen a Craig Dudekovi při videokonferenci ve Filadelfii.

Nyní se snaží varovat, aby se něco podobného nestalo jiné rodině. Vyzvali ty, kteří ještě takovou komodu IKEA mají, aby ji vrátili. Rodina také věnuje milion dolarů z odškodného iniciativám, které se snaží chránit děti před nebezpečnými výrobky.

V roce 2016 IKEA stáhla kvůli bezpečnosti z prodeje ze severoamerického trhu miliony komod Malm, bylo to největší stahování v historii společnosti. Ještě téhož roku se dohodla na společném odškodném pro rodiny tří zesnulých dětí, které také zabil pád komody. Dohromady jim zaplatila 50 milionů dolarů (1,13 miliardy korun).

Výzvu k vrácení komod Malm pak IKEA v USA a Kanadě zopakovala i v roce 2017 a uvedla, že výrobek představuje vážné nebezpečí převrácení a zavalení, pokud není připevněn ke zdi.

Podle listu New York Times Dudekovi zmíněnou komodu koupili v roce 2008 a před soudem uvedli, že je IKEA na probíhající stahování neupozornila.

„Typ produktu, který jsme stahovali z trhu v obchodních domech IKEA USA, v obchodních domech IKEA Česká republika není dostupný,” řekla na dotaz Novinek mluvčí firmy Adriena Rambousková. „Všechny komody IKEA jsou bezpečné, pokud je zákazníci připevní ke stěně v souladu s pokyny pro montáž a použijí zábranu proti převrhnutí, která je součástí balení výrobku,” dodala.

Číňanka vysoudila přes 130 tisíc za to, že se pořezala o hrníček Ikea

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám