Hlavní obsah

I Česko musí kvůli změnám klimatu změnit chování

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Pouhé omezování emisí skleníkových plynů nestačí, na řadě jsou hlubší změny chování. Chce-li Česko úspěšně čelit dopadům globálního oteplování, čeká ho řada adaptačních kroků, jež zmírní dopady klimatických změn na jeho území. To je podle českého klimatologa Jana Pretela jedno z klíčových poselství světové konference o dopadech oteplování, jež dnes končí v Bruselu.

Článek

"Kromě technických kroků proti skleníkovým plynům je třeba zavádět také adaptační opatření," upozornil Pretel, který se účastní jednání v Bruselu. Postupující oteplování totiž nese změny, jež se "budou promítat na všechny kontinenty a na většinu oceánů" - neunikne jim ani Evropa , a s ní pochopitelně Česko. Rozsah a dopad těchto změn má popsat zpráva, jejíž konečné znění se v Bruselu připravovalo ve čtvrtek dlouho do noci.

Zlepšit hospodaření s vodou

Jako příklad pro adaptační opatření Pretel uvedl vodní srážky: Česko jich nebude mít méně než dosud, jako některé jiné části světa. Změní se však režim srážek: "Jejich rozložení bude velmi různorodé, spadnou ve velmi silných, přívalových deštích, jež půda nebude schopna pohltit. Proto je nutné lépe hospodařit s krajinou, obnovovat remízky, vytvářet přírodní rezervoáry vody a podobně," upozornil český expert.

To je podle něj způsob, jak mohou Češi už v krátké době omezit dopady oteplování na svou zemi - a to i navzdory hrozícímu návratu středomořského klimatu, jež tu bylo před půl miliónem let.

Důelžitá bude včasná adaptace

Adaptace je také způsob, jak rychle dosáhnout viditelných výsledků v boji s oteplováním. "Snížením emisí nelze zabránit dopadům oteplování, protože skleníkové plyny zůstanou v atmosféře desítky nebo stovky let. I když tedy uzavřeme 'kohoutky' pro emise už dnes, dostaví se výsledky až za desítky let, zatímco u adaptačních opatření je uvidíme už příští rok nebo napřesrok," vysvětlil Pretel. Boj proti emisím navíc není nijak snadný, jak ukazují poslední statistiky EU: přestože by emise v Unii měly klesat, ukazuje se, že v roce 2006 naopak vzrostly.

Praktická opatření proti klimatické změně však nemůže nadiktovat ani OSN, ani Praha. "Je to regionálně značně proměnlivé: co se hodí v jižních Čechách, nemusí fungovat na Liberecku, nebo na Ostravsku. Chce to jít do regionů, mluvit s lidmi," soudí český expert. Podle něj tu má ústřední vláda jediný, ale klíčový úkol: dát podnět pro adaptační aktivity, podporovat je finančně i politicky. "Z hlediska vážnosti by se mělo úsilí o adaptaci na oteplení dostat na úroveň boje proti emisím," shrnul klimatolog.

Dopady se budou v regionech lišit

Dopady oteplování se podle něj projeví celosvětově, jejich konkrétní projevy však budou regionálně velmi proměnlivé. "Nelze říci, že Evropa bude postižena stejně jako Afrika. I v rámci jednoho kontinentu bude spektrum postižení různé. Dopady oteplování se však projeví ve většině sektorů lidské činnosti: ve vodním hospodářství, což je nejvíce ohrožená složka, ale také v zemědělství a v lesnictví.

Změní se i rozložení přirozených ekosystémů - ty se budou posouvat dál na sever a do větších výšek. Existují oblasti, kde mohou některé druhy vyhynout. Změní se rozložení srážek - na severu jich bude přibývat, blíž k rovníku jich naopak ubude," popsal globální dopady klimatické změny Pretel.

Reklama

Související články

Vědci varují: klimatizace otepluje města

Klimatizace je v letních měsících záchranou pro řadu zaměstnanců městských kanceláří. Jenže zatímco interiér výkonné stroje ochladí, do okolí produkují velké...

Oteplování způsobí brzy sucho, hlad a nemoci

Stovky miliónů lidí v rozvojových oblastech nebudou mít vinou globálního oteplování již za dvě desítky let dostatek vody, přičemž jeho škodlivý vliv pociťuje...

Před extrémním počasím bude varovat internet

Změny klimatu pociťuje nyní každý na světě. Kupříkladu tak mírná zima, jaká je nyní, už nebyla v Evropě více než sto let. Ale mnohem horší pro obyvatele jsou...

Výběr článků

Načítám