Hlavní obsah

Hrozba odpojení tisíce zákazníků v režimu DPI k podpisu smlouvy nepřiměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani hrozící odpojení od elektřiny a plynu nepřesvědčilo část bývalých klientů Bohemia Energy a jejích dceřiných společností, kterým minulý týden končil termín, do něhož mohli zůstat v režimu dodavatelů poslední instance (DPI).

Foto: Novinky

Bohemia Energy

Článek

Tento režim je určen pro nouzové případy a lze v něm setrvat maximálně půl roku, pak je nutné uzavřít novou standardní smlouvu s kterýmkoliv vybraným dodavatelem. Tento termín bývalým odběratelům Bohemia Energy vypršel v případě elektřiny předminulý čtvrtek, v případě plynu minulou neděli. V DPI přesto zůstaly tisíce domácností.

Tisíce domácností mohou přijít o energie

Ekonomika

„Zájem klientů o přechod z DPI byl v posledních dnech lehce vyšší, ale ne zase nějak výrazně,“ řekl Právu Karel Hanzelka z PRE s tím, že do call centra společnosti volaly spíše nižší desítky lidí, kteří chtěli vyřešit převedení z režimu DPI.

Zájem klientů o přechod z DPI byl v posledních dnech lehce vyšší, ale ne nějak výrazně
Karel Hanzelka, PRE

„Určitou roli mohl sehrát fakt, že se téma intenzivně objevovalo v médiích,“ dodal Hanzelka.

Náklady v tisících

„V posledních dnech před koncem DPI se probudilo jen pár jednotlivců. Dokonce spíše reagovali na naše telefonické kontakty, které jsme vedli i v posledních hodinách před Velikonocemi,“ potvrdil Martin Chalupský z Innogy.

Větší aktivitu zaznamenal minulý týden i E.ON. „Zákazníci navštívili naše zákaznická centra a novou smlouvu si na poslední chvíli sjednali ještě před Velikonocemi. Jednalo se o několik desítek lidí,“ konstatoval Roman Šperňák.

Odpojování zákazníků v režimu DPI začne již po Velikonocích

Ekonomika

Spíše jednotky zájemců pak zaznamenala Pražská plynárenská. O něco více jich bylo u ČEZ. „Stále se nám hlásí bývalí zákazníci Bohemia Energy, abychom jim pomohli přejít na standardní smlouvu,“ řekl mluvčí Roman Gazdík s tím, že jde o desítky lidí denně. Lidem, kteří setrvávají v režimu DPI déle než půl roku, hrozí odpojení od plynu a elektřiny. Zpětné připojení pak stojí i tisíce korun.

Vrchní soud nedovolil zablokovat 800 milionů Kč Bohemia Energy

Ekonomika

„Ještě než se klient ocitne v režimu neoprávněného odběru, upozorňuje příslušný provozovatel distribuční soustavy zákazníka, že na jeho odběrném místě byl ukončen smluvní vztah, a pokud chce pokračovat v odběru, musí si sjednat nového dodavatele, jinak bude odebírat energii neoprávněně,“ uvedl Šperňák.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

Teprve pokud pro dané odběrné místo zákazník včas nesjedná novou smlouvu, dojde k odpojení. Jeho termíny se přitom liší. „Přistoupíme k němu od druhé poloviny tohoto týdne. Tedy v první fázi půjde o klienty odebírající, nekomunikující a neplatící,“ upřesnil za PRE Hanzelka.

U plynu pak podle Miroslava Vránka z Pražské plynárenské přistoupí provozovatel distribuční soustavy k odpojování po 2. květnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám