Hlavní obsah

Hospodaření státu se překvapivě vrátilo do kladných čísel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní rozpočet ČR se v pololetí vrátil do přebytku ve výši 3,76 miliardy korun. Ještě na konci května byl přitom v propadu 27 miliard. Podle ministerstva financí za návrat do kladných čísel mohou lepší příjmy, především od firem ve formě daní z příjmů.

Článek

Daří se vybírat také spotřební daně, s výběrem DPH už to tak slavné není, za půl roku se podařilo vybrat 41,5 procenta toho, co stát plánoval. Podle zprávy ministerstva to souvisí s meziročními změnami DPH loni v květnu.

Na daních a sociálním pojistném do rozpočtu přiteklo 374,5 miliardy korun, celkem pak na příjmech stát získal 426,3 miliardy korun, což je téměř o 24 miliard více, než vláda předpokládala.

Výsledek hospodaření je v pololetí kladný poprvé za posledních sedm let. Například loni byl v pololetí schodek rozpočtu 49,7 miliardy korun. Celkově schválený schodek rozpočtu je letos plánovaný na 83,6 miliardy korun.

Výdaje proti plánu klesly

Celkové stát za půl roku utratil 422,5 miliardy korun, což je o 22 miliard korun méně, než plánoval. Stát ušetřil na vyplácení dávek sociální podpory. Meziroční pokles těchto výdajů je ale deformován loňským zvýšením, protože stát loni v červnu vyplácel mimořádné dávky na kompenzaci změn DPH.

"Nadprůměrné čerpání vykázaly neinvestiční transfery fondům sociálního a zdravotního pojištění, a to na 58,1 % rozpočtu, což je 19,7 miliardy korun. V tomto čerpání byla zahrnuta předsunutá platba státu ve prospěch Všeobecné zdravotní pojišťovny v celkové výši 2,8 miliardy korun," uvedlo ministerstvo financí.

Školám do regionů stát poslal za první pololetí 38 miliard korun, loni to ve stejném období bylo o 1,4 miliardy méně. Celkem šlo od státu územním celkům 56 miliard korun. Do rozpočtů EU ČR odvedla 13,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám