Hlavní obsah

Helvag připravil klienty o 300 mil. Kč, stát varuje

PRAHA

Ministerstvo financí a Komise pro cenné papíry (KCP) varují před rizikovými investicemi. Varování přišlo poté, co vyšel najevo skandál, při kterém přišlo 1200 lidí přibližně o 300 miliónů korun, když investovali do nemovitostí švýcarské společnosti Helvag.

Článek

Stát tyto investice nereguluje a hrozí tak, že lidé v podobných případech o peníze přijdou.

Na kauzu kolem švýcarské společnosti Helvag upozornila Mf Dnes. Asi 1200 lidí zřejmě přišlo o své investice ve výši 300 miliónů korun. Investici do firmy zprostředkovala firma OVB Allfinanz. Helvag před lety zkrachoval, když se nyní přiblížil termín výplaty se sedmi procentním zúročením OVB informuje, že lidé o peníze zřejmě přišli.

"Před každou investicí proto doporučujeme ověřit si, zda-li jde o regulovaný produkt a zda-li ji nabízí licencovaný zprostředkovatel," upozornil náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Podle něj jsou firmy povinny informovat klienta o všech možných rizicích investice.

KCP: Lidé mají pocit, že vše je bezpečné

Komise pro cenné papíry na svých internetových stránkách upozorňuje na více než dvě desítky společností, které nabízejí investiční služby bez potřebných povolení. Některé firmy nabízejí tyto služby i Čechům. Zdeněk Husták u KCP řekl, že pro klienty je současná situace nepřehledná, protože na část některé investiční aktivity regulacím podléhají, jiné ne. Lidé přesto mají pocit, že regulováno je vše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám