Hlavní obsah

Gramofonovým firmám i přes desky SuperStar klesly tržby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českým gramofonovým firmám loni navzdory populární soutěži Česko hledá SuperStar klesly tržby meziročně o čtyři procenta na 684,6 miliónu korun. Podle Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se loni prodalo 3,98 miliónu hudebních nosičů, což je o devět procent méně než v roce 2003.

Foto: Martina Orgoníková
Článek

Prodej nosičů se v ČR snižuje od roku 1998 a odborníci ještě loni na podzim předpovídali, že SuperStar dlouhodobý pokles tržeb gramofirem zastaví.

"Původně jsme počítali s tím, že soutěž SuperStar zvýší loňské tržby o tři až čtyři procenta nad úroveň roku 2003. Prodeje v posledních dvou měsících loňského roku, kdy většina titulů finalistů SuperStar vyšla, ale byly nakonec slabší," řekl Pavel Bodiš z IFPI.

I přesto ale měla soutěž příznivý vliv, bez ní by byl propad ještě větší. Například zářijové album vítězky soutěže Anety Langerové Spousta andělů se několik týdnů drželo na špici neprodávanějších desek a celkem se jej loni prodalo 67 530 kusů. Alba SuperStar - Top 10, které po svém vydání vévodilo žebříčku nejprodávanějších desek téměř tři měsíce, se prodalo 94 270 kopií.

Větší pokles u zahraničních interpretů

Pokles prodeje českých alb byl tak loni výrazně nižší než u zahraničních interpretů. Zatímco tržby za prodej tuzemské populární hudby vykázaly v loňském roce pokles o 7,3 procenta na 288,5 miliónu korun, u zahraničních alb se tržby snížily o 13,6 procenta na 217,7 miliónu korun.

Lidé loni více kupovali hudební DVD. Tržby za jejich prodej se zvýšily o 49 procent na 67 miliónů korun. Dodal, že růstový trend u prodeje video disků byl měl pokračovat.

Většinu tržeb za nosiče má ale na svědomí prodej CD. Lidé za ně utratili 565 miliónu korun. Výrazněji se snížily tržby za klasické audiokazety, a to o 53,2 procenta na 31,6 miliónu korun.

Tržby gramofonových firem by mohly být mnohem vyšší, nebýt pirátských prodejců hudby. Tuzemská vydavatelství totiž jen v loňském roce podle odhadů IFPI přišla kvůli stále rozšířenějšímu prodeji nelegálních hudebních nahrávek asi o 190 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám