Hlavní obsah

Globální ekonomika poroste ještě rychleji, než se čekalo, předpovídá MMF

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok, v obou případech o 0,1 procentního bodu oproti starší prognóze. Pro letošní rok fond počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 3,6 procenta, pro příští rok se zrychlením na 3,7 procenta.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

MMF v úterý zveřejnil pravidelnou podzimní zprávu o výhledu světové ekonomiky. V loňském roce globální ekonomika vzrostla o 3,2 procenta, což byl nejpomalejší růst od vypuknutí globální finanční krize.

Měnový fond zlepšil i výhled pro Česko. Letos má tempo jeho růstu zrychlit na 3,5 procenta z loňských 2,6 procenta. Přitom v jarním výhledu předpovídal fond zrychlení růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok jen 2,8 procenta.

Nová prognóza MMF počítá s tím, že česká ekonomika by měla příští rok zpomalit na 2,6 procenta. Jarní prognóza počítala s ještě nižším růstem – 2,2 procenta.

Na silnějším celosvětovém růstu se podílí zejména zotavení investic, obchodu a průmyslové výroby doprovázené posílením podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Růst výrazně zrychluje v Evropě, Japonsku, Číně i ve Spojených státech.

Současný globální vzestup je podle fondu mnohem širšího rázu než v posledních deseti letech. Na zrychlení se totiž podílelo zhruba 75 procent světové ekonomiky. Zbývajících čtvrtina však zůstává potenciálním zdrojem destabilizujících šoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám