Hlavní obsah

Gigafactory by mohla být v Prunéřově, řekl Havlíček

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ze zvažovaných lokalit pro projekt továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov ze skupiny ČEZ. V úterý to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Zájem o výstavbu továrny podle něj má Volkswagen, jehož součástí je i česká automobilka Škoda Auto, a korejská LG.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Havlíček

Článek

Havlíček a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš v úterý podepsali memorandum o podpoře plánovaného projektu. Havlíček uvedl, že jednou ze zvažovaných lokalit pro stavbu továrny na baterie pro elektromobily je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov ze skupiny ČEZ.

Stát podle Havlíčka chce, aby v Česku vznikl minimálně jeden projekt takové továrny.

Beneš uvedl, že plánovaná stavba gigafactory souvisí s plánovanou těžbou lithia v Česku. O závodě na jeho zpracování chce ČEZ rozhodnout příští rok a zahájit v něm výrobu v roce 2025.

Vláda chce být u stavby „gigafactory” na baterie do elektromobilů. Stát má 50 miliard

Ekonomika

Továrna na baterie pro elektroautomobily by pak podle něj při optimistickém scénáři mohla v ČR stát mezi roky 2026 až 2028. Dodal, že výše podpory státu pro plánovanou stavbu gigafactory v tuto chvíli není dojednaná, tvořit ji podle něj má přímá podpora i daňové úlevy.

Znění podepsaného memoranda v pondělí schválila česká vláda. Z materiálu vyplývá, že investice má v první fázi činit minimálně 52 miliard korun a v souvislosti s ní se předpokládá vznik minimálně 2300 nových pracovních míst.

Lithium a jeho využití bylo jedním z hlavním témat sněmovních voleb v roce 2017 a vyvolalo spory v tehdejší vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská továrna Tesly vyroste v Berlíně

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla otevře svoji první evropskou továrnu v německé metropoli Berlíně. V úterý to oznámil zakladatel společnosti Elon...

Výběr článků

Načítám