Hlavní obsah

Gazprom v březnu meziročně zvýšil dodávky do Evropy zhruba o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v březnu zvýšil dodávky zemního plynu do Evropy prostřednictvím plynovodů o 4,5 procenta proti předchozímu měsíci. V meziročním srovnání tyto dodávky vzrostly dokonce o zhruba 26 procent. V pondělí o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na své výpočty založené na zprávách Gazpromu o tranzitu přes Ukrajinu a na údajích evropské skupiny pro přepravu plynu Entsog.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dodávky podle těchto údajů v březnu činily v průměru 88,7 milionu krychlových metrů denně, zatímco v únoru to bylo 84,9 milionu a v loňském březnu 70,3 milionu metrů krychlových denně. Celkově Gazprom v letošním prvním čtvrtletí vyvezl do Evropy zhruba 7,74 miliardy krychlových metrů plynu, napsala agentura Reuters.

Evropa byla v minulosti pro ruský plyn klíčovým exportním trhem. Dodávky do Evropy nicméně prudce klesly v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Gazprom proto zvyšuje dodávky do Číny. Ta loni prostřednictvím plynovodů z Ruska dovezla 22,7 miliardy krychlových metrů plynu, zatímco předloni to bylo 15,4 miliardy krychlových metrů.

Dodávky ruského plynu do Evropy dosahovaly svého vrcholu v letech 2018 a 2019, kdy činily zhruba 175 až 180 miliard krychlových metrů ročně. V roce 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, však klesly na 63,8 miliardy krychlových metrů. Loni se opět výrazně snížily, a to na 28,3 miliardy krychlových metrů, píše Reuters.

Do České republiky loni většina plynu proudila přes Německo z Norska a z terminálů na LNG na pobřeží Severního moře, respektive z Belgie, Nizozemska či Německa. Od října začal do Česka proudit i ruský plyn nakoupený na slovenském nebo rakouském trhu, jehož celkový podíl nakonec činil zhruba sedm procent celkové roční spotřeby České republiky.

Ruský soud zakázal české firmě vést v Česku rozhodčí řízení proti Gazpromu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám