Hlavní obsah

G8 odpustí dluhy nejchudším zemím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Osm nejbohatších zemí světa se v sobotu na summitu G8 v Londýně dohodlo, že odpustí dluhy 18 nejchudším zemím, především v Africe. S návrhem přišla Velká Británie v květnu, Spojené státy ho nejprve odmítaly, pak ale změnily názor.

Článek

Prezident George Bush naznačil ochotu, že odepsání dluhu v podstatě podpoří. Spojené státy a Británie však dosud měly velmi rozdílné názory na to, jak takový plán bude fungovat.

Británie dávala přednost tomu, aby vyspělé státy převzaly odpovědnost za splacení dluhů. USA naopak požadovaly, aby dluh zcela odepsali věřitelé. Nakonec Británie souhlasila s americkou variantou. Spojené státy na oplátku slíbily, že věřitelům poskytnou další finance na úhradu odepsaných částek.

V sobotu se osm velmocí dohodlo na okamžitém zrušení dluhů 18 nejchudších zemí ve výši 40 miliard USD, o dalších se bude jednat později. Jde o Benin, Bolívii, Burkinu Faso, Etiopii, Ghanu, Guyanu, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritánii, Mozambik, Nikaraguu, Niger, Rwandu, Senegal, Tanzanii, Ugandu a Zambii.

Anulování dluhů bude G8 plně kompenzovat Světové bance a Africké rozvojové bance, které jsou hlavními věřiteli těchto zemí. To znamená, že se bohaté země zavázaly poskytnout těmto organizacím finance rovnající se částkám, které chudé země nesplatily. MMF bude muset najít finance ve vlastních rezervách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám