Hlavní obsah

Futaba zahájila výstavbu továrny v Havlíčkově Brodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Japonská společnost Futaba Industrial zahájila v pondělí v Havlíčkově Brodě výstavbu nové továrny na výroby automobilových součástí. V příštích deseti letech investice japonské firmy ve výši 1,71 mld. korun, která je její první v kontinentální Evropě, vytvoří nejméně 230 pracovních příležitostí.

Foto: Miroslav Bobek
Článek

 Futaba je světovou jedničkou ve výrobě lisovaných autodílů pro karoserie, podvozky a výfukové systémy. Zahájení výroby je plánováno na začátek roku 2005. Mezi hlavní odběratele výrobků bude patřit konsorcium Toyota Peugeot Citroen Automobile v Kolíně a také evropské závody světových automobilek Daimler Chrysler, BMW, Suzuki, Volkswagen, Toyota, a další.

"Převážnou část nových zaměstnanců budou tvořit lidé se základním vzděláním, tedy lidé, kteří se nejhůře uplatňují na trhu práce," sdělil manažer projektu agentury CzechInvest, Luboš Lukasík. V době spuštění havlíčkobrodského závodu Futaby, tedy v roce 2005, bude 17% jeho produkce určeno na export, jehož podíl se bude postupně zvyšovat až na téměř 70%.

 "Roční objem naší produkce v České republice by měl dosáhnout 13 milionů kusů automobilových dílů," řekl Shunro Ito, výkonný ředitel FUTABA Industrial Co., Ltd. Závod v Havlíčkově Brodě se stane hlavní základnou Futaby pro trhy Evropské unie a kandidátských zemí. "V této souvislosti plánujeme další investici do rozšíření výroby," uvedl Ito. Počet pracovních příležitostí by se tak měl zvýšit až na 400.

Související témata:

Výběr článků

Načítám