Hlavní obsah

Francouzská Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně

1:42
1:42

Poslechněte si tento článek

Aktualizováno

Během pár měsíců ukončí provoz hodonínská mlékárna Francouzské skupiny Savencia, která vyrábí tavené sýry, jako je například Apetito. Konec výroby se bude týkat stovky zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Logo francouzské firmy Savencia

Článek

Skupina výrobu přesouvá do Německa, oznámila ve své tiskové zprávě. Podle ní je to dáno snížením poptávky po tavených sýrech. Firma Savencia F&D CZ hodlá svým pracovníkům s hledáním nového zaměstnání pomoci.

Na zprávu upozornil server Blesk.cz, podle kterého oznámení o ukončení provozu mlékárny založené před 152 lety zaměstnance firmy zaskočilo.

„Hodonínský závod jsme nuceni uzavřít, protože trvale klesá poptávka po tavených sýrech a výroba zde není dlouhodobě ekonomicky udržitelná,“ sdělila Savencia F&D CZ. Značky sýrů vyráběné dosud v Hodoníně budou podle společnosti k dostání dále. Vyrábět je chce Savencia v německém Kemptenu. „Díky tomuto přesunu se nám podaří zachovat značky tavených sýrů Apetito, Bambino i slovenský Lunex,“ uvedla společnost.

„Pro zaměstnance jsme připravili sociální program obsahující nadstandardní odstupné, rekvalifikace či pomoc při hledání nového místa,“ doplnila firma. „Optimalizační opatření se netýkají žádných dalších závodů v Česku a na Slovensku,“ dodala.

Hodonínsko mělo v květnu šestiprocentní míru nezaměstnanosti, což bylo z okresů Jihomoravského kraje nejvíce.

Francouzská společnost Savencia je výrobcem potravin a mlékárenských výrobků. V České republice vyrábí v Hodoníně, v Praze a v Přibyslavi pod značkami Lučina, Apetito, Král sýrů, Pribináček či Sedlčanský. V ČR a na Slovensku má firma přes 800 zaměstnanců, celkově to je asi 23 tisíc zaměstnanců v 31 zemích.

Související témata:

Výběr článků

Načítám