Hlavní obsah

Obec na Opavsku straší fotovoltaika. Vyrůst má i na pozemku šéfa tamní agrární komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu odporu zvedl ve Štěpánkovicích na Opavsku záměr postavit při vjezdu do obce fotovoltaickou elektrárnu. Vzniknout má na zemědělské půdě, kterou mimo jiné spoluvlastní šéf Regionální agrární komory v Opavě. Pozemky jsou sice na okraji obecní zástavby, ale zároveň leží v katastru nedalekého města Kravaře, které už pracuje na změně územního plánu.

Foto: ALEŠ HONUS

Fotovoltaická elektrárna má vyrůst mimo jiné na tomto pozemku v sousedství Štěpánkovic.

Článek

Lidé proti záměru bojují peticí, kterou podporuje i vedení Štěpánkovic.

„Dlouhodobě se snažíme vytvářet v naší obci co nejlepší podmínky pro život a důraz se klade i na zlepšení krajinného rázu. V případě schválení záměru se tato snaha na další desítky let mine účinkem,“ tvrdí signatáři petice.

„Podepsala ji už více než polovina občanů obce nad 18 let a další podpisy ještě přibývají,“ říká starosta obce Jiří Kolečkář (SNK).

Z jedné strany dálnice, z druhé gigafactory. Případná stavba Věřňovice ještě více izoluje

Ekonomika

Petice je reakcí na postup zastupitelstva města Kravaře, které začalo připravovat podmínky pro změnu územního plánu, protože pozemky jsou vedeny zatím jen jako zemědělská půda, kde se nesmí nic postavit.

Nacházejí se asi dva kilometry od nejbližší zástavby města Kravař, ale zároveň v těsném sousedství zástavby malebných Štěpánkovic.

Záměr jednomyslně odmítlo štěpánkovické zastupitelstvo.

„Už dvakrát jsem byl v Kravařích na jednání zastupitelů a tlumočil jsem jim naše stanovisko. Ale bohužel nás postavili před hotovou věc. Fotovoltaické panely mají vyrůst těsně před vjezdem do naší obce a naruší ráz krajiny,“ dodal starosta.

Posteskl si, že s výstavbou souhlasí i vlastníci zemědělských pozemků, mezi kterými je dokonce i předseda agrární komory Vilém Tomíček.

Foto: ALEŠ HONUS

Fotovoltaika má vyrůst na pozemcích v těsném sousedství Štěpánkovic.

„Na jedné straně se nedávno prezentoval při protestech zemědělců, na druhé straně chce pronajmout svou kvalitní půdu pro výstavbu panelů jen proto, že za to dostane dobře zaplaceno,“ řekl starosta.

Šéf Regionální agrární komory Vilém Tomíček tvrdí, že jako vlastník může svoji půdu pronajmout komu chce.

„Samozřejmě nájemné, které nám má ČEZ platit, je vyšší, než by byl zisk ze zemědělského hospodaření,“ přiznává, ale zdůrazňuje, že pronajata bude jen velmi malá část pozemků, které vlastní a na kterých bude dále hospodařit.

Stát nám vyhrožuje. Dolní Lutyně si stěžuje na tlak kvůli referendu proti gigafactory

Domácí

Podle něj jde o dočasný pronájem na dvacet let, po této době se odpočatá půda může opět změnit v úrodné pole.

„To, že jako zemědělci můžeme část půdy pronajmout pro tento účel, bereme jako objednávku tohoto státu a způsob, jak řešit potřebu výroby zelené energie,“ řekl Tomíček Novinkám.

Starostka města Kravaře Monika Brzesková (KDU-ČSL) dodala, že argumenty obyvatel a vedení obce Štěpánkovice chápe, podle ní ale není cesty zpět, protože stát má v budoucnu tak jako tak vymezit lokality pro fotovoltaické elektrárny, kterých bude přibývat v souladu se zelenou evropskou politikou.

„Proto s tím stejně nic nenaděláme. Už teď víme, že v katastru Kravař jsou pro tento účel vytipovány další lokality, například při výjezdu z města směrem do Hlučína,“ dodala starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám