Hlavní obsah

Firmě WorldCom hrozí nová rekordní pokuta

NEW YORK

Společnost WorldCom Inc. je blízko vyrovnání s americkou Komisí pro burzy a cenné papíry (SEC), jehož výsledkem bude zaplacení největší pokuty, jakou kdy americká společnost v historii zaplatila. Vyrovnání odstraní velkou překážku bankrotující telekomunikační společnosti, která byla obviněna ze zpronevěry 11 miliard dolarů, a pravděpodobně pomůže firmě ulehčit odchod z bankrotové ochrany.

Foto: Kateřina Štruncová

studenti třídí přinesené věci

Článek

Informoval o tom v noci na pondělí agenturu Reuters zdroj blízký situaci. Firma WorldCom, která se rozhodla změnit jméno zpět na MCI, se odmítla ke zprávě vyjádřit. Představitelé SEC nebyli k zastižení. Pokuta WorldComu by měla být několikrát vyšší než pokuta pro Xerox z roku 2002, která činila deset miliónů dolarů.

Společnosti z Wall Street v minulosti zaplatily při vypořádání s burzovním regulátorem při vyšetřování jejich praktik 1,4 miliardy dolarů. Business Week ve svém internetovém vydání v pátek oznámil, že WorldCom a SEC oznámí vyrovnání již začátkem nového týdne. WorldCom dosáhl částečného vyrovnání se SEC již v listopadu. Komise obvinila firmu z akciových podvodů, podle dohody však firma slíbila, že se podobných aktivit v budoucnu zdrží.

Společnost WorldCom na konci loňského června překvapivě oznámila, že bude muset přepracovat účetnictví za posledních pět čtvrtletí, protože běžné výdaje v sumě 3,85 miliardy dolarů zaúčtovala jako kapitálové investice a místo vykázaného zisku tak měla ve skutečnosti ztrátu. SEC obvinila firmu z podvodu a klamání investorů a ze zakrytí celkové ztráty 1,22 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám