Hlavní obsah

Firmě při kontrole státních zásob chybělo 700 tisíc litrů nafty

Novinky, tov

Stát při kontrole strategických zásob nafty zjistil, že přes 700 tisíc litrů chybí. Společnost Viktoriagruppe, která sklad provozuje, dostala pokutu. Informoval o tom mluvčí Správy státních hmotných rezerv ČR Jakub Linka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pracovníci Správy státních hmotných rezerv a ministerstva průmyslu a obchodu provedli kontrolu skladu v německém Krailingu, kde má stát uloženou část strategických zásob nafty. Jde o bývalý areál bundeswehru, který v současnosti patří společnosti Viktoriagruppe.

„Naši pracovníci při kontrole nádrží zjistili, že přes 700 tisíc litrů chybí,“ potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Společnost Viktoriagruppe se hájí tím, že částečně jde o uznatelnou ztrátu, která vznikla při dopravě a skladování, a že další část chybějící nafty byla v produktovodech, které rozvádějí naftu po areálu do jednotlivých nádrží.

Podle mluvčího Linky je ale toto vysvětlení nepřijatelné. Smlouva totiž jasně říká, že nafta musí být v nádržích dostupná po celou dobu v předepsaném množství. Proto správa rezerv společnosti Viktoriagruppe uložila pokutu. Vedle smluvní pokuty stát sníží částku, kterou platí za ochraňování nafty. Celková výše sankcí tak přesáhne 500 tisíc korun. Chybějící naftu musí firma doplnit.

Firma Viktoriagruppe byla podle obchodního rejstříku založena v Mnichově, sídlo má však uvedeno v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám