Hlavní obsah

Finančník Krúpa svolává horníky OKD před Bakalovu vilu ve Švýcarsku

– Ostrava
Právo, plk

Do švýcarského Nyonu, místa, kde bydlí finančník a bývalý vlastník těžební společnosti OKD Zdeněk Bakala, chce svolat demonstraci Pavol Krúpa, majitel skupiny Arca Capital. Na čtyřdenní protest by podle Krúpy měli dorazit horníci, daňoví poplatníci i akcionáři OKD.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý spoluvlastník NWR, majitelky černouhelných dolů OKD. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru 2016 skupině Ad Hoc Group.

Článek

Krúpa už požádal švýcarské orgány o povolení demonstrace, ta by se měla uskutečnit letos od 27. do 30. června.

„Důvodem demonstrace v Nyonu u ženevského jezera je tunelování české důlní společnosti OKD. Účelovými nestandardními kroky bývalých vlastníků a managementu OKD a její mateřské NWR došlo k tunelování společnosti OKD a tím byla jejím akcionářům, zaměstnancům i daňovým poplatníkům České republiky způsobena značná škoda v rozsahu desítek miliard korun,“ odůvodnil organizaci demonstrace Krúpa.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Bakala podle něj poškodil také desetitisíce nájemníků bývalých bytů OKD, a to vyvedením bytového fondu mimo těžební společnost a nenaplněním příslibu a závazku předkupního práva.

„Vlastníkem OKD, který se účelově dopustil těchto protiprávních kroků a který si neoprávněně vyvedl ze společnosti částky ve výši desítek miliard korun, byl Zdeněk Bakala, který je za tyto neetické, nemorální a protiprávní kroky vedení společnosti plně zodpovědný,“ zdůraznil a dodal, že právě Bakala byl v době, kdy docházelo k účelovým a nestandardním krokům, oprávněným vlastníkem OKD.

Majitel Arky Capital uvedl, že demonstrace má upozornit osoby, které jsou zodpovědné za škody, kvůli nimž se dostala OKD do insolvence, na negativní hospodářský i sociální dopad, který byl na severu Moravy stávající situací v OKD způsoben. „A vyzvat je k převzetí zodpovědnosti za jejich účelové a protiprávní jednání,“ sdělil Krúpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám