Hlavní obsah

Finanční správa udělala 233 kontrol. Doměřila daň 87 miliónů korun

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Finanční správa v posledních pěti letech udělala 233 daňových kontrol zaměřených na korunové dluhopisy. Pochybnosti měli její pracovníci v 83 případech. Na základě ukončených kontrol bylo emitentům dluhopisů doměřeno na dani z příjmu právnických osob 87 078 974 korun. Uvedl to šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček v dokumentu, který poslal poslancům rozpočtového výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf finanční správy Martin Janeček a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Poslanci více než před měsícem kritizovali finanční správu za to, že je nečinná směrem k možnému zneužití práva při vydávání korunových dluhopisů firmami.

Bylo vydáno 525 emisí těchto dluhopisů, které nepodléhaly dani. V roce 2012 to bylo za více než 164 miliard korun. Jedním z emitentů byl i Agrofert Andreje Babiše (ANO).

Ten poslal kolegům z vlády vlastní vysvětlení, kde opakovaně tvrdí, že žádný zákon neporušil. Zastává se i sobě podřízené daňové správy. Jak uvedl, vedle zmíněných daňových kontrol udělali její pracovníci ještě 348 místních šetření a 397 jiných kontrolních úkonů u korunových dluhopisů.

„Ve většině těchto případů byla prodloužena lhůta pro případné doměření daně. Další kontroly v současné době probíhají,“ reagoval Babiš na prohlášení ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Ten minulý týden nepřímo pohrozil možným odvoláním Janečka z funkce a upozornil na to, že hrozí v případě korunových dluhopisů promlčení.

Janeček: Jdeme po vysokém daňovém riziku

Janeček v dopise poslancům odmítl, že by se finanční správa problematikou korunových dluhopisů nezabývala. „Samozřejmě se zabývá daňovými riziky souvisejícími s problematikou korunových dluhopisů,“ uvedl Janeček. „Z daného výběru subjektů jsou primárně dále prověřovány ty, u nichž je riziko vyhodnoceno jako vysoké,“ dodal.

Podle něho správce daně soustavně vyhledává a vyhodnocuje daňová rizika a činí úkony potřebné ke správnému placení daní. Pracuje přitom s podněty a informacemi, které získá např. z daňových tvrzení, ale i od orgánů činných v trestním řízení, veřejnosti a médií.

Šéf finanční správy opakovaně upozornil poslance, že nemohou zkontrolovat všechny emitenty korunových dluhopisů. „Není možné takto postupovat na základě úkolu či pokynů od orgánu stojícího vně daňové správy,“ ohradil se proti požadavku poslanců, aby byli informováni o proběhlých kontrolách.

Na nemožnost zveřejnění kvůli povinnosti mlčenlivosti těchto informací upozornil i Babiš.

„Finanční správa nemůže svévolně vydat jmenný seznam subjektů, u nichž proběhla nebo probíhá daňová kontrola, a prostě sdělit, kterému konkrétnímu daňovému subjektu doměřila určitou částku daně. Jedinou možností je v mezích zákonných limitů zpřístupnit anonymizovanou statistku,“ napsal Babiš.

Poslanci prý mohou ohrozit daňová řízení

Podle něho nikdo nemůže finanční správě nařizovat, koho má jít kontrolovat a jakým způsobem tak má činit.

„Pokud bychom tuto možnost připustili, mohl by například ministr vnitra adresně zneužívat policejní orgány. Stejným způsobem by mohli být řízeni třeba státní zástupci nebo Česká obchodní inspekce, což je z pohledu právního státu, za který naši zemi pokládám, nepřípustné,“ napsal Babiš.

Tlak, který podle něho vyvíjejí na finanční správu někteří ze členů zákonodárného sboru, může ohrozit legitimitu probíhajících daňových řízení.

Janeček k výzvě poslanců, aby finanční ředitelství vydalo metodický pokyn k prověření, zda v souvislosti s vydáním korunových dluhopisů nedošlo v jednotlivých případech ke zneužití práva, uvedl, že takových metodických pokynů je dost a vydalo by to na „dokument, čítající přinejmenším stovky stran“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám