Hlavní obsah

Experti: Ceny energií pro odběratele se zřejmě ještě sníží

Ceny energií pro koncové odběratele budou během tohoto roku zřejmě ještě klesat. A to i přesto, že situace na energetické burze se ustálila a velkoobchodní ceny se už příliš měnit nebudou. Na úroveň z období před energetickou krizí se ovšem ceny energií nevrátí. I proto budou lidé pokračovat v úsporách ve spotřebě. Shodli se na tom při čtvrteční diskusi v Praze zástupci oborové asociace a dodavatelů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ceny elektřiny i plynu se na energetické burze v posledních týdnech poměrně ustálily. Podle analytika společnosti ENA a výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiřího Gavora se už v následujících týdnech ani příliš měnit nebudou. Očekává, že megawatthodina (MWh) elektřiny bude na trhu stát kolem 130 až 160 eur (zhruba 3060 až 3770 Kč), a ceny plynu budou v rozmezí od 45 až 65 eur za MWh (1060 až 1530 Kč).

Další výraznější pokles velkoobchodních cen energií už nepředpokládá ani Michal Kulig, šéf energetické společnosti Yello ze skupiny Pražská energetika (PRE). „Na úroveň cen z roku 2020 se už nedostaneme,“ připomněl Kulig období před začátkem energetické krize, kdy byly ceny energií výrazně nižší než v současnosti.

V delším časovém horizontu naopak mohou na ceny podle něj působit například aktivity v rámci transformace energetiky v Evropě. Na přetrvávající nejistotu v době pokračující války na Ukrajině upozornil i Gavor.

Definitivní konec jádra v Německu. To zvládneme, ujišťuje Habeck

Evropa

I přesto se podle Gavora dají očekávat od dodavatelů další nabídky se sníženými cenami energií pro koncové odběratele. Postupně se totiž podle něj budou projevovat nákupy energií na trhu za snížené ceny. Upozornil, že dodavatelé nakupují energie na burze s předstihem, proto se snížené ceny projevují v nabídkách často se zpožděním. Podle Gavora lze očekávat nárůst nových nabídek například před začátkem nové topné sezony, kdy se může projevit vyšší konkurenční boj.

Úspory budou pokračovat

Dalším tématem diskuse byly také úspory energií. Šetření ve spotřebě bude podle Gavora i přes příznivější ceny na trhu nadále pokračovat. „Ta cenová úroveň je pořád dost vysoká. Když si lidé uvědomili, kde lze ušetřit, tak už v tom nastavení zůstanou,“ podotkl. Neočekává však už další dramatický pokles ve spotřebě. Odběratelé se podle něj nyní zaměří spíše na dlouhodobé investice, jako jsou například zateplení domu nebo pořízení zařízení na obnovitelné zdroje.

Ceny elektřiny v loňském roce na evropském trhu rekordně zdražovaly. V létě cena za megawatthodinu elektřiny atakovala až 1000 eur (24 700 Kč). V současnosti stojí MWh elektřiny 150 eur (3705 Kč). Vláda proto pro letošní rok stanovila strop pro ceny energií. Ten činí 5000 korun za MWh elektřiny bez DPH a 2500 korun za MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Velkoobchodní ceny energií se ovšem už několik měsíců pohybují pod vládním stropem. Cena elektřiny je v současnosti 147 eur (asi 3460 Kč) za MWh bez DPH. MWh plynu pak nyní stojí 58 eur (zhruba 1365 Kč). Většina tuzemských dodavatelů energií tak už v předchozích týdnech představila nabídku tarifů se sníženými cenami.

Češi letos pokračují v úsporách energií, plyn omezili meziročně o 13,3 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám