Hlavní obsah

Existenční nejistota nebo spokojený život?

Novinky, Michala Moravcová analytička společnosti BOSSA.CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investování. Oblast, o které se mnozí z nás mylně domnívají, že se jich netýká. Proč většina z nás odvrátí hlavu při zmínce o ekonomickém dění? Proč cítíme takový respekt z něčeho tak přirozeného? V nové rubrice o investování Vás naučíme, jak lépe porozumět ekonomickému systému, jak obrátit mnohá fakta ve svůj prospěch a zajistit si spokojenou budoucnost.

Foto: sxc.hu

Článek

Jak to v ekonomice funguje

Ekonomika je jako lidský organizmus. Všechny stavební prvky jsou v ní propojené a vše spolu souvisí. Tyto vazby jsou logické a lehce pochopitelné. Mnohé z nich dokonce známe z běžné zkušenosti. Víme, že když jsou v severní Africe vojenské nepokoje, omezí se v této oblasti těžba ropy, čímž se sníží její celosvětově vytěžený objem. Menší disponibilní množství této suroviny pak vytlačí její cenu na komoditních trzích do závratných výšek. Vyšší cena ropy pak znamená dražší benzín na čerpacích stanicích. Když budeme v  úvahách pokračovat dále, zjistíme, že růst pohonných hmot se časem promítne i do cen přepravovaného zboží, čili si za stejné množství peněz toho koupíme méně.  Tento jev, který vlastně znehodnocuje naše úspory, ekonomové nazývají inflací.

Proč tedy ekonomické dění sledovat

Pokud víme, co se v ekonomice děje, můžeme tomu přizpůsobit naše spotřebitelské chování a mnohdy tak i ušetřit peníze.

Když známe jednotlivé ekonomické vztahy a vazby, umíme hodně jevů předvídat a přizpůsobit tomu naše nákupní rozhodování. Plánujete například letní dovolenou v Itálii či Španělsku? Je dobré si směnit českou korunu za euro teď nebo až později? Pokud se zajímáme o ekonomické dění víme, že euro by mohlo pod tlakem aktuální politické situace v Řecku nadále oslabovat, proto se směnou peněz raději počkáme.

Znalost ekonomických souvislostí využijí nejenom běžní občané, ale také zemědělci nebo podnikatelé. Vždyť mnoho z nich má za obchodního partnera Němce, Poláka anebo Maďara. Poznání vývoje kurzů jim pomáhá řídit měnové riziko a tedy opět - ušetřit peníze. Kromě měn je pro hodně firem zajímavé také sledovat vývoj komodit. Zemědělce například zajímají obilniny, sója a kukuřice, stavbaři sledují ceny mědi, platiny nebo oceli, dopravci zase ropy atd. Pak importéři vědí, kdy je nejvhodnější doba pro dovoz respektive exportéři pro vývoz.

Toto je jen jeden z mnoha názorných příkladů toho, k čemu nám sledování a porozumění ekonomické situace může být prospěšné. Ve skutečnosti existuje obrovské množství ekonomických vztahů, které ovlivňují náš každodenní život. V této rubrice Vás s nimi budeme postupně seznamovat. Prostřednictvím aktuálních témat Vám vysvětlíme co se děje ve světě, co to pro Vás může znamenat a jak z toho těžit.

Jak ze znalostí ekonomiky ještě více vytěžit

Pokud pochopíme ekonomické události a jejich vzájemné souvislosti, troufneme si také odhadnout jejich následné implikace. Jak to všechno teď využít v náš prospěch?

Myslíme si, že euro bude oslabovat. Pak tuto informaci nevyužijeme jenom při změně finančních prostředků před odchodem na dovolenou. Možností jak tuto, ale i různé jiné informací využít v náš prospěch, je více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám