Hlavní obsah

Evropské země ohrožuje dluhová krize a nezájem investorů

Novinky, Tomáš Holý

Rok a půl po propuknutí finanční krize ve světě se země eurozóny dostávají do dalších problémů. Tentokrát šestnáctku států ohrožuje "dluhová krize", jak poznamenal list Wall Street Journal. Již před časem upozornila Evropská komise, že veřejné finance se v jednotlivých zemích mohou stát neudržitelnými.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jednotlivé státy totiž budou příští rok napínat své rozpočty tak, aby napomohly k oživení svých ekonomik. I ti nejoptimističtější odborníci z Bruselu však varují, že to bude nelehký úkol.

Na záda jim navíc budou šlapat ratingové agentury, které budou připraveny snížit zemím dobré hodnocení. To se již před několika dny stalo například Řecku. Tamní rating byl snížen na nejhorší úroveň za deset let. Právě nižší rating může odrazit mnohé investory, což se zpětně odrazí na vývoji ekonomiky. [celá zpráva]

Navíc řecký náměstek ministra financí upozornil, že dluhy země jsou nejvyšší v její novodobé historii. Dosahují v přepočtu těžko uvěřitelných 7,7 biliónu korun.[celá zpráva]

Řecko není v problémech samo

Například agentura Fitch již varovala mimo jiné Velkou Británii či Francii, že pokud nezlepší své hospodaření v následujícím roce, hrozí jim také snížení ratingu.

Upozornění je o to vážnější, že špatné výsledky by zamávaly i s hodnotou jednotné měny. Euro totiž rychle oslabilo právě po zveřejnění zprávy o nižším ratingu Řecka. Ekonomové se navíc obávají, že škody způsobené špatným hospodařením se budou roky napravovat.

Již v letošním roce deficit veřejných financí eurozóny dosáhl 6,4 procenta HDP, přitom ještě rok předtím to byla pouze dvě procenta.

Hrozí další recese

Podle analytiků, by se tak brzy mohla vrátit další recese. Výrazný hospodářský pokles potrápil v předešlých měsících mnoho zemí, a to nejen v eurozóně. Navíc prezident Evropské centrální banky se vyjádřil, že kvůli neustálému půjčování si peněz by mohly vlády ztratit kontrolu nad udržením nízké inflace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám