Hlavní obsah

Řecko pomalu následuje Island, jeho dluhy bude řešit EU

Novinky, Tomáš Holý

Řecko trápí vysoké zadlužení. Dokonce se objevily spekulace, že by se člen Evropské unie mohl stát dalším Islandem či Dubají. Tyto země se totiž před časem dostaly na pokraj bankrotu. Situací v Řecku se již zabývá i Evropská unie. Podle prezidenta euroskupiny Jeana-Claudea Junckera by se Řecko mělo bankrotu vyhnout. Rozpočtová situace je však v zemi napjatá, uvedl Juncker.

Článek

Před několika dny agentura Fitch snížila Řecku rating z A minus na BBB plus. Stalo se tak poprvé za deset let. To velice znepokojilo investory, kteří se podle agentur obávají, zda by nemohlo dojít k nedůvěře v tamní ekonomiku.

Kvůli těmto zprávám již v předešlých dnech oslabilo například euro vůči dolaru.

Situací v Řecku se bude zabývat i čtvrteční summit EU v Bruselu. Evropská unie je podle ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová situací silně znepokojena a považuje ji za "velmi vážnou".

"Je to složitá situace, která vyžaduje čas, politickou odvahu a reformy," uvedla podle ČTK Malmströmová.

Půdu pod nohama možná ztratí i další země. Podle zahraničních agentur dostaly již varování ohledně svého ratingu i Irsko či Španělsko.

Obavy vyvolaly již Island či Dubaj

Řecko není jedinou zemí, kterou trápí dluhy. Například loni na podzim se po vypuknutí finanční krize dostal na pokraj bankrotu Island. V zemi muselo být znárodněno několik předních bank.

V předešlých dnech se pak zjistilo, že se do neúnosných dluhů dostal bohatý emirát Dubaj. Tamní společnost Dubai World, která je hybatelem dubajské ekonomiky, požádala o odložení splátek dluhu. Na tuto informaci ihned zareagovaly finanční trhy po celém světě, ponořily se do červených čísel. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Dluhy Dubaje potápí akciové trhy

Obavy ohledně finančních problémů Dubaje rozkolísaly akciové trhy po celém světě. Finanční trhy se ponořily do červených čísel kvůli finančním problém emirátu...

Výběr článků

Načítám