Hlavní obsah

Evropské automobilky pod GM se bouří proti propouštění

BOCHUMI/TROLLHATTAN

Zaměstnanci firmy Opel v německém městě Bochumi a automobilky Saab ve švédském Trollhattamu zastaví v úterý na dvě hodiny výrobu. Chtějí tak protestovat proti krokům americké mateřské firmy General Motors (GM), která se chystá v Evropě propustit 12 tisíc lidí, z toho nejvíce v Německu.

Foto: Promo Born for Metal
Článek

Nejviditelnější je protest právě v podniku Opel v Bochumi. Automoblika přestala na protest vyrábět už minulý týden, kdy GM restrukturalizaci svých evropských společností oznámila. Od roku 2000 jsou v hlubokých ztrátách.

Vedení Opelu začalo v pondělí s odbory jednat o sanačních plánech. Odboráři odmítají propouštění a chtějí záruky, že se podniky nebudou zavírat.

General Motors chce do roku 2006 snížit roční náklady v Evropě o 500 miliónů eur. Německé podniky by opatření postihlo nejhůř, o práci má v zemi přijít deset tisíc zaměstnanců. Další přijdou o práci ve švédském Saabu a britském Vauxhallu.

K protestu se připojí i Saab

Podle odborářů je ohroženo 4000 míst v Bochumi a dalších 4000 v Rüsselsheimu. Další německé podniky má Opel v Eisenachu a Kaiserslauternu. V posledně jmenovaném už zaměstnanci oznámili, že se k úternímu protestu připojí.

Zatímco v Bochumi zasatvili práci a chtějí nejprve záruky, že se nebude propouštět, v automobilce v Rüsselsheimu se vyrábí dál. Tamní zaměstnanci sázejí na vyjednávání a snahu zachránit co nejvíce pracovních míst.  

Vyrábí se i v Saabu ve Švédsku. Tamní automobilka má 5600 zaměstnanců a GM plánuje propustit asi 540 z nich. Zaměstnanci Saabu se tak v úterý na dvě hodiny připojí k protestu a během pracovní doby budou organizovat mítinky a setkání. "Toto přerušení práce není stávkou," tvrdí mluvčí Saabu.

Reklama

Související články

General Motors zeštíhlí automobilku Opel

Americký automobilový koncern General Motors v následujících dvou letech omezí svou činnost na starém kontinentu. Ze svých podniků chce propustit až 12 tisíc...

Výběr článků

Načítám