Hlavní obsah

Evropské akcie padají, nejvíce odepisuje německá burza

Evropské akcie zahájily čtvrteční obchodování výrazným propadem, panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval přes tři procenta a dostal se nejníže od loňského jara. Zároveň je v pásmu korekce, což znamená, že z lednového maxima už klesl o více než deset procent. Trh reaguje na oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, který řekl, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu.

Foto: Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Krátce před 09:30 SEČ index počáteční ztrátu zmírnil zhruba na 2,8 procenta a pohyboval se kolem 441 bodů. Předtím ztráty činily více než 3,2 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska.

Oslabují například akcie bank, které se výrazně angažují v Rusku. Je to například rakouská Raiffeisen Bank, italská UniCredit nebo francouzská Société Générale. Ztráty se pohybují zhruba od pěti do sedmi procent. Všechny tyto bankovní domy působí i na českém trhu.

Širší index bankovních titulů odepisoval přes čtyři procenta, oslabují také akcie firem v odvětví cestovního ruchu nebo vyspělých technologií.

Po ranním Putinově oznámení se začaly ozývat výbuchy na více místech Ukrajiny. Prudce oslabil ruský rubl a moskevská burza přerušila obchodování. Investoři se začali zbavovat rizikovějších aktiv a naopak mají zájem například o zlato.

Na trzích teď sílí obavy, že válka v Evropě přispěje k dalšímu růstu inflace a zhatí relativně příznivý vývoj ekonomiky, která se teprve vzpamatovává z koronavirové krize.

S propadem akcií se majetek ruských oligarchů ztenčil o desítky miliard

Ekonomika

Index DAX, což je hlavní cenový indikátor akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, ztrácel 3,6 procenta na 14 094 bodů. Je tak nejníže od loňského března. Německo je v Evropské unii považováno za zemi, která má s Ruskem nejčilejší obchodní vztahy. Závislé je především na ruských energetických zdrojích.

Propad o 2,7 procenta na 7298 bodů registroval krátce po zahájení index FTSE 100, což je hlavní indikátor vývoje cen akcií na burze v Londýně. Celkový propad zmírňují energetické a komoditní tituly, kterým pomáhá růst cen ropy a dalších surovin.

Propadla i pražská burza

Index PX pražské burzy po propadu o 2,5 procenta hned po otevření trhu brzy část ztrát smazal. Kolem 09:15 byl proti středečnímu závěru níže zhruba o 1,3 procenta kolem 1386 bodů.

Válka vypukla i v kyberprostoru. Destruktivní virus napadl stovky zařízení na Ukrajině

Bezpečnost

Ruské vojenské síly brzy ráno zahájily raketový útok na několik ukrajinských měst, na jihu Ukrajiny se pak vylodili ruští vojáci, uvádějí místní činitelé a média. Spojené státy a jejich spojenci chystají sankce, které podle nich budou nejtvrdší, jaké si lze vůbec představit.

Nejmenší ztráty má dílčí index ropy a plynu, který vykazoval pokles přibližně o 1,2 procenta. Cena ropy Brent se totiž po oznámení útoku na Ukrajinu vyšplhala nad 100 dolarů za barel, kde byla naposledy v roce 2014.

Vysoké ztráty naznačují i takzvané futures na americké akciové indexy S 500 a Nasdaq 100. Propad se pohybuje od dvou do 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám