Hlavní obsah

Evropská unie schválila opatření na snížení cen a spotřeby energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy Evropské unie ve čtvrtek formálně schválily soubor opatření na snížení cen a omezení spotřeby energií, o kterém jednali příslušní ministři 30. září. Oznámila to Rada Evropské unie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská unie

Článek

Sada opatření obsahuje stanovení maximálního příjmu z prodeje elektrické energie ze strany výrobců, kteří nepoužívají plyn, nebo povinné úspory v hodinách, kdy je vysoká spotřeba elektřiny.

Státy se dohodly, že stanoví maximální prodejní cenu elektřiny pro výrobce z jiných zdrojů, než je plyn, na 180 eur (4410 korun) za megawatthodinu. To je limit, který podle členských států zaručuje pokrytí výrobních nákladů i přiměřený zisk.

Příjmy nad tuto hranici budou smět unijní vlády použít na opatření na podporu domácnostem a firmám. Vlády opatření zdůvodňují tím, že tito výrobci mají mimořádné finanční zisky, a to kvůli roli, jakou sehrává plyn v tvorbě ceny elektřiny na trhu.

EU schválila nové protiruské sankce a stanovila strop na cenu ropy

Evropa

„Evropská unie udělala významný, ale nikoliv poslední krok k omezení vysokých cen energií pro domácnosti a firmy,“ uvedl český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Státy rovněž schválily dobrovolné snížení spotřeby elektřiny o deset procent a povinné snížení o pět procent v deseti procentech hodin, kdy je spotřeba nejvyšší, a to v období od 1. prosince do konce března roku 2023.

Mezi schválenými opatřeními je i povinný solidární odvod ze zisků rafinerií a firem působících v odvětví ropy, zemního plynu či uhlí.

Výnos z této mimořádné daně státy mohou použít na pomoc domácnostem, energeticky náročným firmám či opatřením na snížení spotřeby energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám