Hlavní obsah

Evropská komise schválila českou podporu výroby biometanu za 59 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český program na podporu výroby biometanu, do níž chce stát investovat 2,4 miliardy eur (téměř 59 miliard korun), schválila Evropská komise. Program má zvýšit účinnost výroby elektřiny a být k dispozici zejména pro malé a střední podniky a společenství pro obnovitelné zdroje, uvedl ve středu ministr životního prostředí Petr Hladík. Podporu budou moci získávat do konce roku 2025.

Foto: Profimedia.cz

Zařízen na přeměnu bioplynu v Havlíčkově Brodě

Článek

Česko potřebovalo souhlas exekutivy Evropské unie, která dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže. Komise dospěla k závěru, že „pozitivní účinky podpory převažují nad případnými negativními účinky na hospodářskou soutěž“.

Program je podle ní nezbytný a vhodný pro ukončení závislosti na ruských fosilních palivech a přechod na klimaticky čisté zdroje energie.

Oba tyto body patří k programovým prioritám komise, která na jejich plnění umožňuje čerpat peníze z unijních fondů. Česká podpora se navíc omezuje na nezbytné minimum a neposkytne profitujícím podnikům nepřiměřenou výhodu, konstatovala komise.

Pomoc pro snižování emisí

„Pomůže Česku splnit jeho cíle v oblasti snižování emisí, ukončit závislost na ruských fosilních palivech a zároveň zlepšit bezpečnost dodávek plynu,“ řekl ke schválení programu eurokomisař odpovědný za ochranu hospodářské konkurence Didier Reynders.

Podle Hladíka pomůže program s přechodem z bioplynových elektráren, které vyrábí elektřinu s účinností 40 procent, na biometanové.

Ty plyn vtlačí zpátky do plynárenské sítě, díky čemuž mají účinnost výrazně větší. „Je to začátek naplňování naší vize přechodu na bezemisní elektřinu,“ dodal Hladík.

Exkluzivně: Řídili jsme prototyp traktoru na biometan, do prodeje půjde za tři roky

Testy

Reklama

Související témata:
Biometan

Výběr článků

Načítám