Hlavní obsah

Evropská komise podporuje prodej Unipetrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prodej 63procentního podílu českého státu ve společnosti Unipetrol polské PKN Orlen je zase krůček blíž k dokončení. Evropská komise potvrdila, že při prodeji majority nedošlo ze strany státu k veřejné podpoře, nyní už jen rozhodne, zda spojení firem neohrozí tržní prostředí v regionu. PKN za podíl zaplatí 13,05 miliardy korun.

Foto: ORNIS

Zahradní slavnost ORNIS 2016

Článek

Státní rozpočet ČR počítal s těmito penězi už v letos. Vláda se ale musí smířit s tím, že miliardy dostane až příští rok. PKN totiž na koupi Unipetrolu jaksi "pozapomněl", když řešil personální problémy ve firmě. Nedodal tak Evropské komisi včas podklady pro to, aby mohla o veřejné podpoře a monopolním postavení rozhodnout dřív.

Polským státem vlastněný PKN Orlen zažívá v posledních týdnech otřesy. Ve funkci se vystřídali tři generální ředitelé během několika týdnů. Představitelé firmy jsou navíc vyšetřování, protože podnik je  zapleten do rozsáhlého skandálu, který v Polsku zasahuje až do nejvyšší politiky a tajných služeb. Orlenu tak na Unipetrol tak nezbývá čas.

Stát má zatím desetinu

PKN už státu zaplatil 1,3 miliardy korun. Tato částka ČR zůstane i v případě, že z prodeje sejde. Celou částku dostanou fondy dopravy a bydlení.

PKN byl pro český stát jediným partnerem pro jednání, i když do soutěže šel společně s Agrofertem a americkou firmou ConocoPhilips, která v ČR provozuje čeprací stanice Jet. Tyto tři podniky se rozhodly, že se vzájemně vypořádají až po ukončení prodeje.

Reklama

Související témata:

Související články

PKN Orlen podepsal smlouvu o koupi Unipetrolu

Polská společnost PKN Orlen v pátek odpoledne podepsala s Fondem národního majetku (FNM) a Českou konsolidační agenturou (ČKA) smlouvu o koupi většinového...

Výběr článků

Načítám