Hlavní obsah

Evropská komise chce od Česka dvě miliardy za špatně vyměřené clo z Číny

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) požaduje po Česku 2,1 miliardy korun (82,5 milionu eur) za to, že špatně vyměřilo cla za dovoz textilu a obuvi z Číny v letech 2012 až 2019. Uvedla to Celní správa ČR, informaci následně potvrdila EK. Komise peníze požaduje i po dalších členských státech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státy podle Komise podhodnotily hodnotu dovezeného zboží z Číny. Vedlo to k nižším příjmům rozpočtu EU. Celní správa se závěry Komise nesouhlasí a bude nadále o této záležitosti jednat.

„Evropská komise je přesvědčena, že díky nesprávným postupům celních orgánů EU v letech 2012 až 2019 došlo ke ztrátě příjmů, které jsou odváděny do rozpočtu EU ze cla vybraného členskými státy. Nyní po členských státech požaduje poměrnou částku jako náhradu ztráty,” uvedla celní správa.

USA oznámily cla kvůli digitálním daním, jejich platnost ale pozastavily

Internet a PC

Mluvčí Komise uvedla, že unijní exekutiva chce žádostí, která následuje po obsáhlém vyšetřování a analýze, zajistit, aby všechny státy hradily svůj spravedlivý podíl do rozpočtu. Odmítla upřesnit, kolika států se doplatek týká, ale je jich podle ní „několik”.

Clo patří mezi takzvané tradiční zdroje rozpočtu EU. Ty podle účetní závěrky EU za rok 2019 činily 21,2 miliardy eur (zhruba 515 miliard korun). Celkové výnosy EU v roce 2019 činily 160,3 miliardy eur. Podle Zprávy o činnosti celní správy za rok 2019 poslalo Česko do EU z výběru cla 7,4 miliardy korun.

Celní poplatky tvoří přibližně 15 procent příjmů společného rozpočtu EU, ze kterého je Česko dlouhodobě čistým příjemcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám