Hlavní obsah

Evropská cla zdraží CD a elektroniku

Novinky, Martin Procházka, Právo
PRAHA

Po vstupu Česka do Evropské unie čeká naše spotřebitele zdražení kompaktních disků a některých dalších druhů spotřební elektroniky. Způsobí to povinné zavedení evropských cel, která jsou v řadě případů vyšší, než současná česká cla.

Foto: H-Triatlon

Terénní triatlon

Článek

Například stále oblíbenější DVD přehrávače, pokud jsou vyrobené např. v jihovýchodní Asii, by tak mohly podražit až o 12 procent, což představuje zhruba 800 korun. Clo na přehrávače CD disků se zvýší bezmála o 7 procent. I v tomto případě by tak zdražení dosáhlo několika stovek.

Zdražení pravděpodobně čeká i kompaktní disky, které posledních několik let vytrvale zlevňovaly. Jejich cena by od května 2004 mohla vzrůst až o dvacet procent. Podražit mohou i rádia a televize, protože vzrostou cla na barevné obrazovky. Konkurence ovšem může přinutit prodejce buď jen k menšímu zdražení nebo dokonce k zachování současných cen.

Levnější auta, zlato a bílá technika

Až desítky tisíc korun však naopak možná ušetří ti, kteří se rozhodnou pro nový automobil například asijské výroby. Cla na dovoz automobilů poklesnou na 10 procent ze současných českých 17,1. Dovozci předpokládají, že snížení cel promítnou i do cen pro konečné zákazníky, otázkou je ovšem, v jaké míře.

Zlatnické zboží čeká pokles cla o 11 procent, mírné zlevnění lze očekávat i u kuchyňských spotřebičů. Například clo na kombinované chladničky poklesne o 1,5 až 3,4 procenta. Clo na vysavače a mixéry zase poklesne o více než 2 procenta. Těsně pod dvěma procenty se bude pohybovat snížení cel u kávovarů a fritovacích hrnců.

Reklama

Výběr článků

Načítám