Hlavní obsah

Evropská centrální banka začne pumpovat peníze do oživení eurozóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) začne v pondělí nakupovat státní dluhopisy a další cenné papíry v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování. V nákupech bude pokračovat minimálně do září 2016. Měsíční objem nákupů dosáhne 60 miliard eur (1,65 biliónu korun), řekl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady prezident ECB Mario Draghi.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

„Od 9. března 2015 budeme nakupovat vládní dluhopisy na sekundárním trhu. Současně budeme pokračovat v nákupech aktivy krytých cenných papírů a krytých dluhopisů, které jsme zahájili loni,” řekl Draghi.

Rozsáhlými nákupy dluhopisů chce ECB podpořit ekonomický růst v eurozóně a obnovit růst cen. Banka již v lednu oznámila, že chce do ekonomiky měnové unie napumpovat nákupy dluhopisů postupně až 1,1 biliónu eur (30 biliónů korun). ECB se rozhodla program nákupu vládních dluhopisů zahájit i navzdory dlouhodobému odporu Německa.

Nákupem dluhopisů donedávna pomáhala ekonomice také americká centrální banka (Fed), ta ale již loni kvantitativní uvolňování ukončila. Kromě Fedu nakupuje dluhopisy i japonská centrální banka.

Zlepšili odhad růstu eurozóny

ECB také zvýšila odhad růstu HDP eurozóny v letošním roce na 1,5 procenta, v minulé prognóze počítala s jednoprocentním růstem. Podle Draghiho bude růst ekonomiky zemí platících eurem postupně zrychlovat a v roce 2017 dosáhne 2,1 procenta.

Dodal, že ECB aktuálně navýšila program pomoci řeckým bankám o další půl miliardy eur na celkem 68,8 miliardy eur (1,9 biliónu korun).

Banka po čtvrtečním zasedání nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Na tuto úroveň ji srazila loni v září, od té doby bojuje proti deflaci nákupy cenných papírů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám