Hlavní obsah

Evropou obchází přízrak deflace a propouštění

• Aktualizováno
Novinky, toh

Inflace v eurozóně, tedy šestnáctce zemí platících eurem, se nebezpečně rychle blíží nule. Lednový růst cen činil v meziročním srovnání 1,1 procenta, přičemž o měsíc dříve činil 1,6 procenta. V celé eurozóně také rychle roste nezaměstnanost. Důvodem je hospodářský pokles na kontinentu a v celém světě. V pátek to uvedl statistický úřad unie Eurostat.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Takto razantní zpomalení inflace zaskočilo i analytiky. Podle nich by centrální banky opět mohly snižovat své hlavní úrokové sazby.

"Lednový vzestup nezaměstnanosti a pokračujíc pád inflace podporují náš předpoklad, že Evropská centrální banka bude dále snižovat sazby," citovala BBC analytička Capital Economics Jennifer McKeownová. Podle ní bude růst cen zpomalovat i v následujících měsících.

Při současném tempu zpomalování růstu cen eurozóně hrozí dokonce deflace, tedy meziroční pokles cen.

To sice s sebou přináší zlevnění pro spotřebitele, ale na druhou stranu ekonomice hrozí prohlubování problémů. Kvůli snížení cen podnikům hrozí, že nebudou vydělávat, proto musí propouštět.

Lidí bez práce je nejvíce ve Španělsku

Co se týče nezaměstnanosti, vzrostla v celé Evropské unii z prosincových 8,1 procenta na lednových 8,2 procenta. Bez práce bylo v lednu přes 13 miliónů lidí.

Podle BBC je nezaměstnanost nejvyšší ve Španělsku, kde činí 14,8 procenta. Naopak nejlépe se daří pracujícím v Nizozemsku, kde je bez práce 2,8 procenta lidí.

Ekonomika eurozóny je v recesi od září loňského roku. Současná data potvrzují, že krize udeřila na kontinent s ještě větší silou, než jak se původně předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám