Hlavní obsah

Evropané hodně utrácejí, dokonce víc než před krizí

Novinky, toh

Evropanům se opět vrací chuť utrácet. Jen za první tři měsíce letošního roku zaplatili lidé prostřednictvím platebních karet Visa za zboží a služby 230 miliard eur. To je proti loňsku nárůst o devět procent. Ze statistiky karetní asociace Visa vyplývá, že meziroční nárůst útrat je v současnosti vyšší než před začátkem finanční krize.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Spotřebitelské výdaje byly recesí tvrdě zasaženy, ovšem k oživení došlo překvapivě rychle. Růst je teď rychlejší než před nástupem krize,“ komentoval statistiku obchodní ředitel asociace Visa Europe Steve Perry.

Asociace však upozorňuje, že průměrná výše útrat se však proti úrovni před krizí snížila. Zatímco v letech 2005 až 2008 utratil držitel karty během jedné platby 51 až 53 eur, nyní je to jen 49 eur.

Do poklesu se však promítly nižší ceny v obchodech, nižší útraty, ale i fakt, že lidé platí kartami stále častěji, a využívají je tedy i pro menší transakce.

Bezhotovostní platby stále častěji preferují i Češi. "Proti stejnému období v loňském roce vzrostl počet transakcí o 9,98 procent a nárůst objemu transakcí u obchodníků o 9,81 procenta“, uvádí Miloslav Kozler z Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám