Hlavní obsah

Eurozóna se zlobí. Zadlužené Řecko chce dát důchodcům „vánoční prémie”

Novinky, bož, aš

Eurozóna pozastavila dohodu o zmírnění dluhové zátěže Řecka. Jde o reakci na návrh řecké vlády vyplatit důchodcům v prosinci jednorázovou částku jako bonus k jejich důchodům. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras chce řeckým důchodcům k luxusním důchodům přidat ještě vánoční dárek za 15,7 miliardy.

Článek

Ministři financí eurozóny minulý týden souhlasili s úlevou Řecku, která by mu do roku 2060 snížila řecký státní dluh o dvacet procent HDP. [celá zpráva]

Premiér Alexis Tsipras vzápětí přišel s nápadem utratit 617 miliónů eur (15,7 miliardy) za jednorázový bonus pro řecké důchodce, který by jim daroval k Vánocům.

„Instituce v tuto chvíli posuzují dopad rozhodnutí řecké vlády vzhledem k jejím závazkům a cílům vyplývajícím z účasti na programu ESM,“ uvedl mluvčí Evropského stabilizačního mechanismu s tím, že se následně rozhodne, jak bude eurozóna nadále postupovat.

Důchody klesly na polovinu

V zadluženém Řecku ještě v roce 2012 činila průměrná penze 1625 eur (44 300 korun). Kritici evropské pomoci Řecku poukazovali na absurditu situace, kdy se na řecké důchody skládají chudší důchodci ostatních zemí eurozóny.

Jenže od té doby byly řecké důchody seškrtány takřka na polovinu. Vloni podle Eurostatu činily 882 eur, stále tedy víc než penze polské (504 eur), české a slovenské (cca 400 eur), natož například litevské (242 eur). Životní náklady jsou však v Řecku vyšší než v ČR. Pod hranicí bídy podle Eurostatu žije 12,5 procenta řeckých penzistů. V ČR a SR je to pět až šest procent. Situace řeckých penzistů je také komplikovaná v tom, že mnozí přišli o své penze, když vstoupili do penzijních fondů, které za krize zkrachovaly. Řecký penzijní systém také zatěžují předčasné odchody do důchodu související s pětadvacetiprocentní nezaměstnaností. Podstatné je také to, že pětina Řeků je starší 65 let.

Celková pomoc Řecku ze strany ESM dosud činí 31,7 miliardy eur (zhruba 856,5 miliardy korun) z již dříve odsouhlasených 86 miliard (zhruba 2,3 biliónu).

V součtu pomoci ESM (takzvaného trvalého eurovalu) s penězi vyplacenými dalším evropským mechanismem EFSF (takzvaným dočasným eurovalem) bylo však Řecku celkově vyplaceno 173,5 miliardy eur (4,7 biliónu korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám