Hlavní obsah

EU se neshodla na rozpočtu pro příští rok, hrozí provizorium

Vyjednavači členských zemí a Evropského parlamentu (EP) se do půlnoci nedokázali dohodnout na kompromisní podobě návrhu rozpočtu EU na příští rok. Vyjednávání o stávajícím návrhu jsou tak u konce a Evropská komise (EK) musí europarlamentu a Radě EU předložit návrh nový.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci Evropského parlamnentu během zasedání ve Štrasburku

Článek

„Rada lituje, že se nám nyní nepodařilo najít shodu na rozpočtu EU na rok 2019,” konstatoval Hartwig Löger, ministr financí předsednického Rakouska a tedy hlavní vyjednavač za členské státy unie.

Je si prý ale jist, že shodu na podobě rozpočtu se po novém návrhu komise, který očekává už tento měsíc, podaří najít ještě před koncem roku. Pokud by se tak nestalo, fungovala by unie v rámci rozpočtového provizoria.

Spor o využití peněz, které šly dřív na vědu

Podle Lögera chtěl parlament v rozpočtu využít peníze, které byly v minulých letech určeny na výzkumné projekty, či požadoval nižší výdaje na financování nástroje využívaného na pomoc uprchlíkům v Turecku.

Spor o možnosti využít peníze, které byly v roce 2017 určeny na vědu, na posílení programu Horizont 2020 v rozpočtu na příští rok označil v tiskové zprávě za důvod krachu jednání také šéf rozpočtového výboru EP Jean Arthuis z Francie.

Celkově původní návrh rozpočtu EU na příští rok předpokládal zvýšení celkových výdajů zhruba o dvě procenta.

Není-li roční rozpočet přijat ani na začátku nového roku, použije se systém prozatímních dvanáctin: 1/12 předcházejícího rozpočtu přiděleného na každý měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám