Hlavní obsah

EU se dohodla na liberalizaci energetiky

– Brusel

Českému předsednictví EU se v noci z pondělí na dnešek podařilo s Evropským parlamentem dosáhnout dohody o liberalizaci energetiky v unii. Řekl to mluvčí předsednictví Radek Honzák. Liberalizace mimo jiné spočívá v dělení energetických společností, tedy v oddělení výroby od přenosové sítě, státy si ale budou moci vybrat, jak ji provedou. Konečnou dohodu musejí ještě formálně schválit europoslanci a členské státy EU.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Dohodli jsme se na textu, a ten musí schválit členské státy a formálně i parlament. Nicméně věříme, že dohoda je vyvážená a bude pro všechny přijatelná. Dohoda zajistí rozvoj jednotného trhu s energiemi, což je zvlášť důležité v současné době, jak jsme viděli během lednové plynové krize," dodal Honzák.

Dohoda podle informací ČTK obsahuje některé formulační změny ve srovnání s textem, který již schválily členské státy, ale základ liberalizace se nemění.

Tři možnosti

Státy si podle návrhu budou moci vybrat ze tří způsobů řešení liberalizace svého energetického trhu. První možností je, že stát donutí firmy, aby prodaly přenosové soustavy novému majiteli - jde o takzvaný "plný unbundling".

Druhou možností je vytvoření nezávislého systémového operátora (ISO), který by převzal kontrolu nad přenosovou soustavou, byť by nebyly žádné majetkové změny. Vlastník by ovšem nad přenosovou soustavou ztratil kontrolu.

Se třetí cestou přišli již před časem Francouzi a Němci a vyvolávala nejvíc diskusí. Jejich návrh sice rovněž počítá se vznikem operátora (TSO), který by vládnul přenosové soustavě, s tím rozdílem, že původní vlastník by si zachoval část svého vlivu. Z dosavadních vyjádření českých politiků je patrné, že v případě liberalizace trhu s plynem vláda zvolí třetí "nejmírnější" variantu. V případě elektřiny by se jej liberalizace ovšem příliš nedotkla.

Výrobu v Česku vlastní ČEZ a přenosovou soustavu ČEPS, obě firmy jsou státní. Liberalizace v tomto případě znamená, že každou z firem musí vláda přesunout pod jiné ministerstvo. ČEZ by tak mohl spadat například pod ministerstvo průmyslu a obchodu a ČEPS pod ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám