Hlavní obsah

Konec plastových sáčků? EU se chystá zakázat některé obaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé formy obalů mohou být do několika let zakázány. Například ty na jedno použití pro potraviny a nápoje při konzumaci v restauracích a kavárnách či jednorázové obaly a sáčky pro ovoce a zeleninu. Předpokládá to chystané nařízení, na kterém se v pondělí v Bruselu shodli ministři životního prostředí států EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Také se má výrazně omezit používání některých formátů obalů na jedno použití, jako jsou miniaturní hotelové obaly na šampon nebo smršťovací fólie na kufry na letištích.

Chystaná evropská norma stanovuje i povinný recyklovaný obsah v řadě typů obalů a cíle pro opakované použití a recyklovatelnost a kompostovatelnost.

Státy by měly zajistit, že devadesát procent materiálů v obalech bude do roku 2029 končit v kontejnerech na tříděný odpad. S tím souvisí i systém vratných záloh na plastové lahve od nápojů a plechovky, jenž se v Česku připravuje.

Přes 188 kilo ročně

Podle ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) byla vyjednávání o novém nařízení v posledních týdnech těžká. Výslednou verzi, kterou představilo španělské předsednictví, ale Česko podporuje.

Anketa

Souhlasíte se zákazem plastových sáčků na ovoce a zeleninu?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14066 čtenářů.

„Cílem je předcházet vzniku obalových odpadů, podporovat vysoce kvalitní recyklaci a vytvářet trh s druhotnými surovinami,“ uvedl Hladík s tím, že nové nařízení má také zlepšit informovanost spotřebitelů a vytvořit nové obchodní příležitosti.

V roce 2021 vyprodukoval každý Evropan 188,7 kilogramu obalového odpadu. Český občan podle Hladíka vyprodukuje v průměru 138 až 140 kilo obalové složky ročně.

Mikroplasty už se dostaly i do mraků, mohou ovlivnit počasí, tvrdí vědci

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám