Hlavní obsah

EU pokutovala čtyři výrobce autosoučástek za kartel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pokutu v celkové výši 141,8 miliónu eur (téměř 3,7 miliardy korun) dostali od Evropské komise čtyři výrobci automobilových součástek. Důvodem je jejich účast v kartelu při výrobě kabelových svazků, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropské komise

Článek

Potrestanými jsou japonský koncern Yazaki, jeho dceřiná firma S-Y Systems, dále podniky Furukawa Electric a Leoni. Další podnik Sumitomo Electric, který byl také součástí kartelu, pokutu nedostal, protože na kartel upozornil.

„Automobilové součástky, kterých se kartel týkal, se prodávaly automobilkám Toyota, Honda, Nissan a Renault, i do vozů vyráběných v Evropě,“ uvedl ve středečním prohlášení komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Udělení sankce předcházelo 11 měsíců vyšetřování. Největší část pokuty – 125,3 miliónu eur – připadá na společnost Yazaki.

Kabelové svazky v automobilech rozvádí elektrický proud. Umožňují třeba nastartovat motor, otevřít okno nebo zapnout klimatizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám