Hlavní obsah

EU hrozí členským zemím, mají monopol v telekomunikacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise varovala vlády sedmi členských států unie, že půjdou před evropský soud, pokud neotevřou své telekomunikační trhy konkurenci. A toto varování považuje za poslední. Věc se týká Německa, Francie, Belgie, Řecka, Lucemburska, Nizozemska a Portugalska, kde pevné sítě stále ovládají státní monopoly.

Foto: Milan Haluška
Článek

Rozeslaná varování jsou posledním krokem před tím, než komise nechá jmenované země předvolat k Evropskému soudnímu dvoru v Lucemburku.

Každá z patnáctky zemí unie slíbila, že do 25. července tohoto roku začlení balík chystaných a odsouhlasených změn pro telekomunikační služby do své legislativy. Součástí změn je například otevřený vstup nových hráčů do sítí dominantních operátorů.

Zejména ve Francii a v Německu si nyní konkurenti stěžují, že na lukrativní trhy rychlého spojení s internetem nemají přístup. Vlády se odvolávají na to, že si zpoždění vůči závazku k unii vynutila složitost legislativních postupů a značná šířka jejich dopadu. Komise ale trvá na svém.

Problém je i se zahraničními fondy

Komise také vyzvala čtyři členské státy, aby přestaly diskriminovat penzijní fondy ze zahraničí. Proti volné soutěži se podle komise provinily Belgie, Portugalsko, Španělsko a Francie, a proto by měly urychleně změnit své daňové zákony.

Komise zjistila, že když někdo z občanů v těchto čtyřech zemích používá zahraniční penzijní fond, nemůže si příspěvky do něj odečítat z daní. Naopak ti občané unie, kteří své příspěvky posílají do domácích fondů, si je z daní odečítat mohou.

Pokud daňová diskriminace nezmizí, unie může v budoucnu penzistům odepřít výhody jednotného evropského trhu.

Odborníci na problematiku penzijních fondů tvrdí, že komise by mohla svým postojem podpořit chystaný návrh ryze panevropského penzijního plánu. Ten by měl občanům Evropské unie umožnit lepší výběr mezi fondy z celé unie. Jde pouze o zaměstnanecké penzijní fondy, povinných státních příspěvků se problém netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám