Hlavní obsah

EU chce svolení k sankcím na USA za antidumpingový zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve čtvrtek požádala Světovou obchodní organizaci, aby jí povolila uvalit na USA sankce za to, že Washington používá antidumpingová nařízení v rozporu s mezinárodními pravidly. Brusel chce sankcemi přinutit Washington, aby odvolal systém, v němž americké firmy dostávají příjmy z antidumpingových cel uvalených na zahraniční konkurenty.

Foto: Jana Digrinová

V sobotu čeká děti na zámku neobvyklá zábava. Budou pasováni do šlechtického stavu.

Článek

Sankce EU mají být v řádu několika set milionů dolarů ročně. Sama WTO již opakovaně rozhodla, že tento takzvaný Byrdův dodatek je neslučitelný s jejími obchodními pravidly. "Byrdův dodatek vyvolal hned od počátku všude po světě znepokojení, jak dokládá velký počet stížností," řekl k tomu evropský obchodní komisař Pascal Lamy.

K žádosti EU by se později měly připojit Japonsko, Čína, Brazílie, Indie a Jižní Korea. Bilaterální dohody s USA uzavřely v této věci Austrálie a Thajsko s tím, že Washington zruší nelegální systém do konce tohoto roku.

Lamy vyjádřil naději, že USA nyní pod hrozbou sankcí urychleně přistoupí k nápravě. Brusel začal nový spor s Washingtonem právě v době, kdy USA přišly s iniciativou na oživení zmrazených globálních jednání takzvaného katarského kola.

Orgán WTO pro řešení sporů bude posuzovat žádost EU na mimořádném zasedání 26. ledna. Předpokládá se, že USA budou proti sankcím protestovat a případ tak zřejmě skončí u arbitráže. To by mohlo odložit rozhodnutí o dalších 60 dní.

Byrdův dodatek, který rozděluje peníze z antidumpingových cel mezi americké firmy poškozené dumpingem, schválil Kongres v roce 2000 a má nadále silnou politickou podporu. Za poslední tři roky získaly USA na antidumpingových clech přes 700 milionů dolarů, což je částka, od níž se bude odvíjet výše sankcí, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám