Hlavní obsah

Estonsko uzavřelo největší kontrakt ve své historii

– Tallinn
Novinky, pit

Estonsko podepsalo kontrakt s francouzskou energetickou společností Alstom na výstavbu elektrárny v celkové hodnotě 950 miliónů eur (asi 23,2 miliardy korun). Jde o největší investici od vyhlášení samostatnosti země v roce 1991, jak uvedla agentura AP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Francouzi se ve smlouvě zavazují, že postaví dva bloky o výkonu 300 megawattů poblíž města Narva, nacházejícího se v blízkosti hranic s Ruskem. S dokončením první fáze výstavby se počítá v roce 2015.

Jako zdroj se budou používat ropné břidlice, které představují hlavní domácí zdroj energie. „Tento kontrakt nám zabezpečí energii z domácích zdrojů na příštích deset let,“ uvedl ke kontraktu estonský ministr hospodářství Juhan Parts.

Těžba ropných břidlic však značně zatěžuje životní prostředí, čímž si Estonsko vysloužilo kritiku Evropské unie a pobídku na ekologičtější typ elektráren.

To však pobaltská země odmítá s odůvodněním, že její rezervy vystačí na minimálně dalších 50 let a představují hlavní domácí zdroj energie.

Co nejmenší závislost na Rusku

Přestože sousedem Estonska je na energie bohaté Rusko, pobaltská země maximální měrou usiluje o snížení hospodářské a energetické závislosti. Navíc jsou vztahy mezi oběma zeměmi poměrně chladné.

Společně se sousedy Lotyšskem a Litvou se Estonskem také účastní ambiciózního projektu na vybudování jaderné elektrárny v Litvě. Estonská vláda uvedla, že může postavit vlastní menší jadernou elektrárnu v polovině příštího desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám